Képeken a legújabb ATM-es átverés: téged is könnyen kifoszthatnak

Pénzcentrum2017. március 21. 11:39

A napokban számos pénzügyi csalás látott napvilágot. A szélhámosok leleményessége nem ismer határokat, ravasz trükkökkel szinte pillanatok alatt megkopaszthatják a bankkártyánkat. Mutatjuk, mire érdemes most figyelni.


Az elmúlt napokban Magyarországon például az OTP bank ügyfelei ellen indítottak adathalász támadást. Ebben az esetben a csalók egy kamu weblapon keresztül próbálják megszerezni az adatainkat.

Az áloldalra kattintva jól látszik, hogy az nem egyezik meg az OTP valós weboldalának címével és semmilyen hitelesítés nem található rajta. Ha kíváncsi vagy, pontosan hogyan néz ki a kamu weboldal, akkor kattints IDE.

Gyanús üzenet

A pénzügyi csalások azonban nem csak hazánkban népszerűek. A közelmúltban például az Egyesült Királyságban a Santander Bank ügyfeleit károsították meg több millió forinttal.

Ennek az átverésnek az a lényege, hogy az ügyfelek egy SMS-t kapnak a telefonjukra, és az üzenet úgy jelenik meg, mintha az a bankjuktól érkezett volna. A számhamisítás miatt pedig nagyon meggyőzőnek tűnhet az üzenet.

Az SMS szövegében arra hívják fel az ügyfelek figyelmét, hogy szokatlan pénzmozgást érzékeltek a bankszámlájukon, majd megkérik őket, hogy látogassanak el egy honlapra vagy hívjanak fel egy telefonszámot. A pánikba esett áldozatok könnyen hozhatnak ésszerűtlen döntést és még a bankszámla adataikat, illetve az internetbankba való belépéshez szükséges adataikat is képesek kiadni - innentől kezdve a csalóknak pofonegyszerű dolga van.

Mini kamera

Pár héttel ezelőtt pedig London egyik forgalmas központjában, a Szent Pál-székesegyház közelében fedeztek fel egy trükkös ATM-et, amelyen annyira pici kamerát helyeztek el, hogy szabad szemmel szinte alig lehet észrevenni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Első ránézésre az automata úgy néz ki, mint bármelyik másik, egy apró picike lyuk az egyetlen, ami figyelmezethet minket a veszélyre. A londoni rendőrség a közelmúltban számos apró kamerával elhelyezett automatát talált, ezért képeken mutatta be, mennyire fejlett már a szélhámosok technikája. Bár Magyarországon egyelőre még nem találkoztuk ilyen automatákkal, könnyen elképzelhető, hogy a mini kamerák nálunk is előbb-útobb megjelennek.

Címkék:
pénz, csalás, ATM, átverés, megtakarítás, otp készpénzfelvétel limit,