Tovább gyarapodott a háztartások vagyona

MTI2017. február 17. 12:33

A tavalyi negyedik negyedévben 522 milliárd forinttal, az egész évben pedig 1574 milliárd forinttal, az időszakra eső GDP arányában 5,4 százalékkal, illetve 4,5 százalékkal nőtt a háztartások nettó megtakarítása - jelentette a pénzügyi számlák előzetes adatai alapján pénteken a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A tranzakciókat tekintve a követélések 811 milliárd, a tartozások 289 milliárd forinttal emelkedtek a negyedik negyedévben, míg az egész évben 1695 milliárd, illetve 121 milliárd forintos volt a növekedés.

A negyedik negyedévben az év végére jellemző jövedelemkiáramlás miatt a folyószámlabetétek és a készpénzállomány 410 milliárd forintos jelentős emelkedést mutatott, miközben a lekötött betétek állománya tovább apadt. A rövidlejáratú papírok iránt jelentős kereslet mutatkozott, több mint 200 milliárdért vásároltak a háztartások, de a hosszú lejáratú államkötvények állománya is folyamatosan emelkedik. A tőzsdei részvényekből újabb 33 milliárdot adtak el a lakossági befektetők, miközben a biztosítástechnikai tartalékokat 50 milliárd forinttal növelték döntően (33 milliárddal) a nyugdíjpénztári, kisebb részben (20 milliárddal) az életbiztosítási megtakarításokba, míg a nem életbiztosítási tartalékok csökkentek.

A tartozások alakulásában a hitelállomány növekedése döntően az egyéni vállalkozók hitelfelvétele miatt következett be miközben az ingatlanhitelekre a nettó törlesztés volt jellemző.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A háztartások nettó pénzügyi vagyona a múlt év végén 35 752 milliárd forintra rúgott, 1175 milliárddal nőtt a negyedik negyedévben és 3237 milliárddal a 2016-os évben a tranzakciókat és az átértékelődési hatásokat beleértve. A megtakarítások 1325, a tartozások viszont csak 150 milliárd forinttal nőttek a negyedik negyedévben és 103 milliárddal csökkentek az előző év végéhez hasonlítva. A megtakarítások jelentős része folyószámla betétekbe - az egész év alatt 728 milliárd forint - áramlott, miközben a tőzsdei részvények állománya alig 18 milliárddal nőtt az árfolyamváltozást is beleszámolva - derül ki az MNB adataiból.

Címkék:
pénz, megtakarítás, háztartás,