Zuhanórepülésben a magyar állampapírok hozamai: érdemes még ilyet venni?

Pénzcentrum2017. február 12. 09:35

Minden eddigi értékesítési csúcsot megdöntve, januárban 346 milliárd forinttal növekedett a lakossági állampapírok állománya. A Kamatozó és a Féléves Kincstárjegyek valamint a Prémium Magyar Államkötvények voltak a legkedveltebb befektetési eszközök. A januári és tavalyi év kiemelkedően magas keresletére reagálva az adósságkezelő a kincstárjegyek kamatainak csökkentése mellett döntött, az új kamatok február 13-tól lesznek érvényben.

Kiemelkedően magas, 346 milliárd forintos állománynövekedést hozott a január a lakossági állampapírpiacon. Ezzel a 2017-re tervezett költségvetési hiány több mint negyedét finanszírozta meg a lakosság egy hónap alatt.

Az adósságkezelő - reagálva az intenzív keresletnövekedésre - 2017. február 13-tól

25 bázisponttal csökkenti a Kamatozó Kincstárjegyek és a Kincstári Takarékjegyek (a KTJ Plusz esetén február 14-től), valamint 50 bázisponttal a Féléves Kincstárjegyek kamatát.

Az így kialakuló 1,5 - 2,25 százalék közötti kamatsáv továbbra is versenyképes a megtakarítási piacon és minden bizonnyal ezt követően is a piaci kamatokat meghaladó biztonságos befektetési lehetőségként tekint majd a lakosság az állampapírokra. A kamatváltozás az államkötvényeket nem érinti.

Címkék:
megtakarítás, állampapír, ákk, kincstári takarékjegy, kamatozó kincstárjegy,