Már az 5 évesek is bankszámlákat nyitnak: korán kezdik a spórolást

Pénzcentrum2017. január 27. 15:04

Az évkezdés a legtöbbek számára fogadalmakkal és tervekkel indul. A pénzügyi eredményesség és stabilitás egyik biztosítéka sok szakember szerint a tervszerű működés. A családok életében ez a mindennapokra vetített pénzügyi tervezést jelenti. Bonyolultnak tűnik, de roppant egyszerű, mégis kevesen alkalmazzák ezt a módszert, noha már a legfiatalabbak is sokszor rendelkeznek önálló bankszámlával.

Az év végi nagy költekezések után minden család, minden háztartás igyekszik új lappal indítani a 2017-es évet. Ehhez hasznos lehet a tervszerű átgondolása legalább az év első felének. A bevételek és a kiadások összehangolása nagyobb mértékű megtakarítást és a váratlan kiadások okozta sokk hatás enyhítését teszi lehetővé.

Az adatok szerint az emberek törekszenek megtakarítani, de ezek összege jelentős különbségeket mutat. Az ügyfelek gyermekeik számára egyre fiatalabb korban nyitnak bankszámlát. A 18 év alattiak folyószámlájának száma az elmúlt 10 évben számottevően növekedett. Ma 30 ezernél több fiatal rendelkezik bankszámlával a K&H Banknál. A szülők azonban sokszor még aktívan részt vesznek ezen számlák kezelésében. Van, aki a születést követően számlát nyit gyermekének, de az 5, 10 és 14 éves kor tűnik mérföldkőnek.

Közel 1500 ügyfele van a K&H-nak az 5 éves korosztályból.

A számlanyitások száma tízesztendős kor mellett kétszereződik, majd a következő hullám a középiskolába lépéssel, 14 éves korban figyelhető meg.

A teljes érettségig, azaz a jogilag is teljes cselekvőképesség elérését jelentő 18 éves korig fokozatosan és kiegyenlítetten nő az ügyfelek száma. Ezek a számlák jellemzően aktív számlák, azaz van terhelés és jóváírás. A fiatal generációra jellemző módon a terhelés és a jóváírás nem ritkán a terhelés javára billen, ami jelzés értékű a pénzügyi érettség tekintetében. A pénzügyi kultúra széleskörű fejlődéséhez az általános jól tájékozottság és a pénzügyi képzés nélkülözhetetlen a felnövő generációk számára.

Címkék:
bankszámla, számla, megtakarítás,