Új módszerrel fosztják ki a bankkártyákat: te biztonságban vagy?

Pénzcentrum2016. november 2. 11:24

Egyre nagyobb veszélyt jelentenek számunkra a kibertámadások, hiszen ma már egyetlen pillanat alatt a telefonunkról is ellophatnak bármilyen adatot, akár a bankszámlánkhoz is hozzáférhetnek a bűnözők. A megelőzés érdekében a rendőrség partnereivel együtt most egy videóban hívja fel a figyelmünket arra, hogy mennyire fontos a biztonságos mobilhasználat.


Az asztali számítógépek és laptopok védelme mellett ma már különös figyelmet kell szentelnünk okostelefonjainknak is. Ugyanis egyre több a kártékony programot és alkalmazást készítenek kifejezetten a mobileszközök megfertőzésére, ez pedig az okostelefonok terjedésével komoly biztonsági kockázatot jelent.

A kártékony programok esetenként a banki alkalmazásokhoz, az eszközökön végzett pénzügyi műveletekhez kapcsolódhatnak, de a külső forrásból elérhető játék- és alkalmazás-letöltések is jeletős veszélyt jelentenek

- olvasható a rendőrség honlapján.

Hogyan történhet meg a baj?

Ahhoz, hogy a mobilunk átjáróház legyen a bűnözők számára elég:

  • Egy rossz helyről letöltött alkalmazás
  • SMS-ben, vagy e-mailben küldött csatolmány
  • Egy nem ellenőrzött ingyenes wifi hálózat
  • Vagy egy bárhonnan beolvasható QR kód

Ezeknek a segítségével ugyanis olyan kártékony programok kerülhetnek fel a telefonunkra, amelyek később hozzáférhetnek a leveleinkhez, képeinkhez, videóinkhoz. Ezek mellett pedig akár az általunk beütött jelszavakat is könnyen megszerezhetik a bűnözők, ami különösen veszélyes, ha a bankkártya- vagy a bankszámlaadatainkról van szó.

Olyan zsaroló kártevőt is juttathatnak az eszközünkre, ami minden fájlunkat, képünket letitkosítja, hogy ne férjünk hozzá. A titkosítás feloldásáért pedig egyfajta váltságdíjat követelnek, vagyis egy maghatározott pénzösszeg befizetésest követően állítják vissza az eredeti tartalmat, amire azért viszonylag kevés az esély

- mondta le korábban az RTL híradónak Bencsik Balázs, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetője.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hogyan védekezhetünk?

Ahhoz, hogy biztonságban tudjuk a telefonunkat és ezzel együtt az adatainkat is, az alábbi szempontokat érdemes szem előtt tartanunk:

  • Legyünk óvatosak, csak olyan cégnek adjuk meg SMS-ben a személyes adatainkat, akiket korábban leellenőriztünk.
  • A kéretlen SMS-ben vagy e-mailben lévő hivatkozásokra soha ne kattintsunk rá, az ilyen üzeneteket egyből érdemes törölnünk.
  • Érdemes akkor is résen lennünk, ha egy gyenge nyelvezetű, alacsony felbontású oldalra érkezünk.
  • A mobilon a böngészést mindig biztonságos HTTPS-csatlakozáson keresztül végezzük. (Ezt az URL címek első karaktereiből könnyen kiolvashatjuk.)
  • Ha tudunk, akkor telepítsünk a mobilunkra biztonsági programot, ami figyelmeztet minket a gyanús tevékenységekre.
  • Ne vásárolunk külső felek alkalmazás boltjában, erre mindig a saját telefonunkon lévő áruházat használjuk.
  • Az alkalmazás letöltése előtt pedig érdemes megnéznünk az értékeléseket, véleményeket.
  • Ha egy zsarolóprogram áldozatai lettünk, akkor ne fizessünk váltságdíjat, mert azzal csak arra ösztönözzük bűnözőket, hogy tovább folytassák a tevékenységüket.
  • Gyakran készítsünk adatainkról biztonsági mentést.

Mobilbankolásnál különösen érdemes figyelni

A kártevők sok pénzükbe kerülhetnek, de az egyik legveszélyesebb az, ha bankkártya- vagy bankszámlaadatainkat sikerül megszereznie a csalóknak. A rendőrség külön infografikán gyűjtötte össze, mire kell figyelni a mobilbankolásnál.

Loading...

 

Címkék:
okostelefon, csalás, biztonság, megtakarítás, telefon, bankkártyás csalás, youtube letöltés,