A pénzügyi wellness 4 pontja: a gazdag magyarok esküsznek rá

Pénzcentrum2016. november 1. 13:03

Ahhoz, hogy jól érezd magad a bőrödben, oda kell figyelni az étkezésre, a mozgásra, és időt kell szánni a feltöltődésre is. Ezek persze mind fontos dolgok, de az élet egy fontos része általában kimarad a wellnessből: a pénzügyek. Mutatjuk, mit kell tenned ahhoz, hogy ne csak testileg és lelkileg, de anyagilag is egyensúlyba kerülj.

Ma már tényként kezeljük, hogy figyelmet, időt és energiát kell fordítani magunkra, hogy jó legyen a bőrünkben élni. Tudjuk, hogy fontos a testi, lelki és szellemi wellness, és a tudatos odafigyelés. Azzal viszont nagyon keveset foglalkozunk, hogy az anyagi életünket is rendbe tegyük, és a személyes és szakmai céljaink össze legyenek hangolva a pénzügyi forrásainkkal. Pedig az anyagi problémák az első helyen állnak, mint stresszfaktorok, tehát leggyakrabban a pénz miatt stresszelünk. Ha hosszútávon aggódunk miatta, meggátolja, hogy egyensúlyban legyünk, és egy általános jólétet érezzünk.

Ha ezen a területen is megtalálod az utad, és jól menedzseled a pénzügyeidet, az alapjaiban hat az életedre, és kevesebb negatív stressz ér majd. Íme, négy fontos lépés, amivel összehangolhatod a személyes és a pénzügyi életedet.

1. Rendszerezés

Az első és legfontosabb lépés, hogy tedd rendbe a papírjaidat és dokumentumaidat. Ez időigényes meló, de megéri. Csoportosítsd, szelektálj, és fűzd össze. Számlák, befizetések, csekkek, minden kerüljön a helyére. Tudd, hogy pontosan hol tartasz a hiteleiddel, pontosan mennyi a megtakarításod, és azokra a dokumentumokra, amikre már nincs szükséged, szabadulj meg tőlük. Ne legyen felbontatlan levél, fiókban heverő papírok. Átlátható rendszerre van szükség.

2. Találd meg a fókuszod

Ha mindent rendbe tettél magad körül, a következő lépés legyen az, hogy megkeresed, mi a legfontosabb a számodra. Azonosítsd a céljaidat. Ez az önfelfedezés döntő fontosságú lépés, és nem szabad sem siettetni, sem átugrani rajta. Gondold végig, hogy mit szeretnél elérni? Milyen szakmai és személyes céljaid vannak? Milyen életet szeretnél megteremteni magadnak, a családodnak, és mit hagynál szívesen az utókorra?

Légy nyitott, és fedezd fel a valódi céljaidat, és legyél kíváncsi, hogy megtudd, ezek a célok valójában mit is jelentenek számodra?

Fedezd fel magadban a személyes erősségeidet, a vágyaidat, és inspiráld magad. Ha úgy érzed, hogy ez egyedül nem megy, felkereshetsz egy coachot, hogy segítsen neked, vagy szétnézhetsz a könyvesboltok polcain is, hiszen már számos inspiráló mentor írt erről a témáról.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

3. Cselekvési terv

Lehetnek nagyon szép terveid, de ha a végrehajtás elmarad, akkor semmit sem érnek. A leggyakoribb hiba, hogy megvannak a nagy célok, de nem készül hozzá cselekvési terv. A legtöbbször ezért van az, hogy a tervek megmaradnak álmok szintjén, és nem alakulnak át célokká. Ahhoz ugyanis, hogy mindazt elérd, amit tervezel, lépésekre kell bontani az utat, amelyekkel majd eljutsz a célodig. 

Ez a pénzügyi életben sincs másként. Minden hosszú távú elképzelésedet bontsd lépésekre, és legyenek 3-6 hónapos céljaid. Ezek lesznek a kisebb sikerek az utad mentén, és arra is nagyon jók, hogy folyamatosan mérhesd a teljesítményedet, és erősebb legyen az elköteleződésed a terveid mellett.

4. Elkötelezettség a rendszeres pénzügyi wellness mellett

Az utolsó lépés a folyamatban az, hogy évente legalább kétszer újra végiggondolod a céljaidat és a terveidet. Időigényes, de elengedhetetlen. Egy ilyen pénzügyi wellness legalább olyan üdítően tud hatni az emberre, mint egy nap a gyógyfürdőben. Emellett elengedhetetlen ahhoz, hogy megteremtsd az összhangot a személyes és az anyagi életed között.

Címkék:
pénz, megtakarítás, pénzügyek, tervezés, cél,