Nyugdíjasok százezrei akasztanak adósságot gyermekeik nyakába

Pénzcentrum2016. október 31. 13:04

Előbb-utóbb mindenki szembesül azzal, hogy a temetkezés manapság már nem olcsó mulatság, könnyen milliókat is elkölthetünk a szertartásokra. Emiatt viszont nem árt előre felkészülni az elkerülhetetlenre, akár előtakarékossággal, akár biztosítással. Összegyűjtöttük, milyen lehetőségeink vannak.

Sokan vannak úgy, hogy határozott elképzelésük van arról, hogyan nézzen ki a saját temetésük, de akinek nincs, az sem szeretne (sokan mégis adósságot és egyéb pénzügyi terheket hagynak maguk után) nagy terhet tenni a gyerekeire ezzel. Mivel már számos lehetőségünk van arra, hogy megtervezzük a temetésünket, ezért összeszedtük, hova fordulhatunk ilyenkor.

Hogyan gondoskodhatunk a temetésünkről?

Több módszer is van arra, hogy gondoskodjuk a temetésünk költségeiről. Természetesen fordulhatunk ahhoz a temetkezési vállalkozóhoz, akihez a család szokott, ilyenkor a számlát előre rendezhetjük és a gyerekeinknek csak ezt kell felmutatni ahhoz, hogy a vállalkozó mindenről gondoskodjon. Erre persze nem biztos, hogy minden cég hajlandó, ebben az esetben más megoldást kell keresnünk.

Magyarországon az önsegélyező pénztárak kifejezetten abból a célból jöttek létre, hogy váratlan, de mindenki életében bekövetkező események esetén nyújtson segítséget. Az ide befizetett összegből így a temetésünket is kifizethetik az utódaink. Azért érdemes ezt választani, mert a befizetett összegek után 20 százalékos adójóváírást kaphatunk.

A Jószív önsegélyező pénztárba befizetés esetén (kedvezményezettként a pénztárat megjelölve) viszont a szolgáltató a megtakarított összeg erejéig állja a temetkezési költségeket. Ennek részleteiről EBBEN a korábbi cikkünkben írtunk.

Aki viszont nem jogosult adójóváírásra, mert például már nyugdíjas, annak van más lehetősége is, a temetkezésre már előre lehet biztosítást kötni. Egy félmilliós térítéshez az ötvenes éveinkben nagyjából 3 ezer forintot, a hetvenes éveinkben pedig 6 ezer forint körüli összeget kell fizetnünk, persze a térítés mértékét mi választhatjuk meg. Ezeknél a biztosításoknál nem életünk végéig kell fizetni, a díjakat általában 85 éves korunk után már nem kell fizetni.

Lehetőség van egyösszegű életbiztosítás megkötésére is, amelyen akkora összeg áll majd rendelkezésére az utódoknak, amekkorát hagyunk számukra a biztosításon. Míg a bankszámlákon lévő pénz hagyatéki tárgyalás részét képezi, addig az életbiztosítás összegéhez már halálunk után hozzáférhet a kedvezményezett. Arra azért nem árt figyelni, hogy az életbiztosításról a kedvezményezett is tudjon, mivel a pénz gyors igényléséhez a kötvényre is szüksége lesz.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mit kell eldönteni halálunk előtt?

Halálunk előtt egyébként számos dologról döntenünk kell, ami majd többek között a temetési költségeket és ezáltal az erre szánt összeget is meghatározza. A legfontosabb kérdés, hogy koporsós temetést, hamvasztást kérünk, vagy esetleg felajánljuk tudományos célokra a testünket. A koporsós temetések a legdrágábbak, de a hamvasztás is több százezer forintba kerül.

Ha viszont tudományos célra felajánljuk a testünket, akkor magát a temetkezés procedúráját megspórolhatjuk (ez utóbbiról halálunk előtt kell rendelkezni).

Azt is el kell döntenünk, hogy szeretnénk-e egyházi temetést, jellemzően ennek is van költsége. Ha nincs egyházi szertartás, a temetkezési vállalkozót ilyenkor is ki kell fizetni.

A sírhelyet is meg kell fizetni, ahova temetnek minket, ennek az ára leginkább a sírhely elhelyezkedésétől függ. Egy kis faluban már 30 évre is vásárolhatunk helyet pár tízezer forintból, a fővárosi Új Köztemetőben pedig jobb (bejárathoz közeli) hely ára elérheti a milliós tételt is.

Címkék:
biztosítás, megtakarítás, temetés, halál, haláleset, temetkezés,