Teszt: melyik a legjobb mobilbank Magyarországon?

Pénzcentrum2016. október 30. 07:02

Ma már a legtöbb nagybanknak van mobilbanki alkalmazása, de persze mindegyik más egy picit. A Pénzcentrum ezért most ezeket az alkalmazásokat vette górcső alá. Mutatjuk, melyik mit tud és azt is, hogy szerintünk melyik alkalmazás a legjobb.


Míg pár évvel korábban szinte elképzelhetetlen volt, hogy a pénzügyeinket a telefonunkon keresztül intézzük, ez ma már nem csak egy jó ötlet, hanem a valóság. Százezernél is több magyarnak lehet ott az okostelefonján a bankjának a mobilalkalmazása.

Mobilbanki alkalmazásunkat eddig közel 13 000 alkalommal töltötték le

- tudtuk meg az MKB Banktól.

A CIB Bank mobilalkalmazásnak jelenleg 50 ezer felhasználója van, az ügyfelek több mint háromnegyede minden hónapban belép az alkalmazásba, és ezek több mint fele tranzakciókat is végez

- tudta meg a Pénzcentrum a banktól.

Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb mobilbanki alkalmazás a netbanknak az egyszerűsített másolata, ahová regisztráció után már könnyebben beléphetünk a telefonunkról (akár ujjlenyomat azonosítással is). Egyes banknál könnyebb, máshol kicsit bonyolultabb a regisztráció. Akár az is előfordulhat, hogy néhány bank bizonyos számlacsomagoknál külön havidíjat számol fel a mobilbanki alkalmazások használatáért. Ezért mielőtt letöltenénk az alkalmazást, mindig érdeklődjünk bankunknál az esetlegesen fizetendő díjakról.

A legnagyobb különbségek a dizájnon és a kezelőfelület használatán kívül az alkalmazások által kínált funkciókban vannak. Szinte a legtöbb mobilbankban indíthatunk átutalásokat, ellenőrizhetjük egyenlegünket és számlatörténetünket. Néhány mobilbank, például az MKB és K&H alkalmazása bankfiók és ATM kereső szolgáltatást is kínál. Az OTP alkalmazásában pedig akár az aktuális árfolyamokról is tájékozódhatunk.

Az alkalmazás új betét lekötésére, illetve a betétek listájának megtekintésére is lehetőséget nyújt

- válaszolta megkeresésünkre az UniCredit Bank.

Több mobilbanki applikáción keresztül már a díjnetes számláinkat is befizethetjük, de van olyan banki is, amelyik SMS helyett a mobilalkalmazáson keresztül küld ingyenes üzeneteket a kártyatranzakcióinkról. A bankok azonban nem állnak le a fejlesztésekkel.

Figyelemmel kísérjük a piacot, a fogyasztói igényeket, és ez alapján döntünk majd további fejlesztésekről a mobil alkalmazásunkkal kapcsolatban. A márciusi élesítés óta egyébként már nagyon gyorsan, júniusban, kaptak az ügyfelek további új funkciót (mobiltelefon egyenleg feltöltés), és itt még nincs vége

- fogalmazott sejtelmesen a K&H Bank.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Melyik lehet a legjobb?

Természetesen kíváncsiak voltunk arra, melyik mobilbanki alkalmazás lehet a legjobb. Ezért első körben annak járunk utána, hogy a letöltők a Google Play áruházában hány csillagra értékelik a különböző mobilbanki alkalmazásokat. Pontozni 1-től 5-ig lehet, a maximális pontszámot eddig azonban egy applikáció sem szerezte meg.

Loading...

Az alkalmazásokat természetesen nem kell feltétlen értékelni, az itt szavazók eredményei alapján azonban az MKB Bank mobilbanki alkalmazása lett a legjobb: 4,7-es átlagot kapott. De nem ért el rossz eredményt az AXA és a Raiffeisen Bank mobilbankja sem. A legkevesebb pontot pedig az Unicredit és a MagNet Bank alkalmazása kapta az értékelőktől, mindössze 3,8-as átlagot értek el.

A Pénzcentrum is tesztelt

A legjobb mobilbanki alkalmazás cím megszerzéséhez azonban nem elég jól szerepelni a fenti értékelések között. A Pénzcentrum összeállította saját kérdéssorát. Tesztelőinktől (akik használják ezeket a mobilbanki alkalmazásokat) azt kértük, hogy pontozzák le többek között azt is, hogy:

  • Mennyire felhasználóbarát a kezelőfelület?
  • Mennyire könnyen lehet ellenőrizni az alkalmazásban az egyenlegedet?
  • Mennyire tetszik neked az alkalmazás megjelenése?
  • Mennyi időt tudsz megspórolni azzal, hogy így bankolsz?

A válaszadók pontszámait átlagoltuk, így egy-egy bank maximálisan 50 pontot szerezhetett volna, ha a 10 kérdésre mindenki a legjobb értékelést adja. Ehhez a pontszámhoz pedig hozzáadtuk a Google Play áruház letöltőinek értékeléseit, amivel 55-re változott a maximálisan megszerezhető pontszám. Általánosságban elmondható, hogy az általunk tesztelt mobilbanki alkalmazások mind jól szerepeltek, az összes pénzintézet applikációja 42 pont felett teljesített.

Loading...

Összesített listánkban a letesztelt bankok közül a Pénzcentrum nagy mobilbanki alkalmazás tesztjében

a K&H Bank szerezte meg az első helyet 52,2 ponttal.

A második helyet az MKB Bank szerezte meg, a harmadik helyre pedig a Raiffeisen Bank került. A sorrendünk kialakulásban természetesen a szubjektivitás most nagy szerepet kapott, hiszen mindenki a saját bankjáról alkotott véleményt. Az AXA Bankos értékelők ez alkalommal kicsit szigorúak voltak, így ez az alkalmazás került a sor legvégére 42,6 ponttal. (Bár azt fontos megjegyeznünk, hogy az AXA Bankot korábban már megvásárolta az OTP Bank ezért az is elképzelhető, hogy az AXA applikációja előbb-utóbb megszűnik.)

Loading...

Címkék:
mobilbank, megtakarítás, bankolás, axa bank, teszt, jövő, alkalmazás, applikáció,