5 apróság, amit véletlenül se tarts a pénztárcádban

Pénzcentrum2016. október 30. 15:00

Te is minden fontos iratodat a pénztárcádban tárolod? Persze kényelmes, ha minden kéznél van, ugyanakkor nagyon veszélyes is. Ha ellopják vagy elhagyjuk a pénztárcánkat, akkor könnyen visszaélhetnek a szélhámosok az adatainkkal. Nem érdemes túl sokat kockáztatni, szinte biztosan van 5 dolog, amit már most kipakolhatsz a pénztárcádból.


PIN-kód/ jelszavak

Manapság rengeteg jelszót és kódot kell megjegyeznünk. Ezért nem ritka, hogy sokan a bankkártyájuk mellett a pénztárcájukban egy kis papírra felírva tárolják a PIN-kódukat esetleg más jelszavaikat is. Ezzel azonban nagyon megkönnyítjük a bűnözők dolgát. Jobb, ha a kis emlékeztető papírt már most kivesszük a tárcánkból. A PIN-kódunkat pedig mindig tartsuk távol a kártyánktól, például töltsünk le a telefonunkra egy titkosított alkalmazást és oda írjuk fel azokat a jelszavakat, amiket nem tudunk fejben tartani. Vagy tartsuk az emlékeztető papírunkat otthon egy zárt dobozban.

TAJ kártya

Sokan a TAJ kártyájukat is a pénztárcájukban tartják, pedig erre csak ritkán van szükség. Ezért ha elveszik a tárcánk még ezt is pótolnunk kell. Ha már mindenképpen szeretnénk, hogy nálunk legyen ez a kártya, akkor készítsünk róla egy másolatot és az legyen a tárcánkban az eredeti kártya helyett.

Útlevél

Az útlevél egy hivatalos fényképes igazolvány, ezért ezzel könnyen visszaélhetnek a szélhámosok. Azon kívül, hogy utazni tudnak vele a csalók, akár telefonszámlát is nyithatnak a nevünkre és még sorolhatnánk. Ezért csak akkor vigyük magunkkal az útlevelünket, ha tudjuk, hogy biztosan szükségünk lesz rá.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Egyszerre több hitel- és bankkártya

Saját bankkártyánk, hitelkártyáink, céges bankkártya - ezek akár mind benne lehetnek egyszerre a tárcánkban, azonban ez rendkívül veszélyes. Mindig csak azok a kártyák legyenek nálunk, amelyekre feltétlen szükségünk van.

Blokkok

Talán sokan nem tudják, de amikor bankkártyával fizetünk, akkor a blokkon megjelenik a kártyaszámunk utolsó négy számjegye. Ennyi pedig akár már elég is lehet egy ravasz csalónak ahhoz, hogy valamilyen módón visszaéljen a bankkártyánkkal. Arról nem is beszélve, ha esetleg emellé még a nevünket és a többi adatunkat is megszerzi a szélhámos.

Loading...

Címkék:
biztonság, megtakarítás, pénztárca,