Kijött a 2017-es adócsomag

Portfolio2016. október 28. 18:01

Jelentős változásokat, a közterhek és az adóbürokrácia csökkentését tartalmazó adócsomagot nyújtott be pénteken délután a Nemzetgazdasági Minisztérium az Országgyűlésnek. Kiderült, hogy duplázzák a kata és a kiva bevételi, illetve értékhatárát, mindenki számára eltörlik a kamatjövedelem után fizetendő 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást és a különböző jövedelmeket terhelő, eddig öt kulcsos rendszer kétkulcsossá válik. A járulékok csökkentéséről ebben a törvénymódosításban nincs szó, viszont szabályozza a dohánytermékek jövedéki adómértékének további emelését.

Nem lesz eho a kamatjövedelem után

A köztehercsökkentés mellett egyszerűsödnek az egészségügyi hozzájárulás (eho) szabályai is.

Jövőre senkinek nem kell a kamatjövedelem után 6 százalékos mértékű ehot fizetnie.

Az eddig a különböző jövedelmeket terhelő, öt kulcsot (6 százalék, 14 százalék, 15 százalék, 20 százalék, 27 százalék) tartalmazó rendszer kétkulcsossá válik, csak a 14 százalékos és a 27 százalékos mérték marad fenn.

Kisvállalkozók

Az NGM közleménye arra hívja fel a figyelmet, hogy érdemes december 31-ig minden kisvállalkozónak átgondolni a katára (kisadózók vállalkozások tételes adójára) váltást, hiszenjövőre a kétszeresére - 6 millió forintról 12 millióra - nő a kata bevételi határa. Az értékhatár felemelésének köszönhetően jövőre még többeknek biztosíthat jelentős adómegtakarítást, egyszerűbb könyvvezetést és kevesebb adminisztrációt ez a jelenleg is népszerű adózás mód, amelyet eddig több mint 160 ezren választottak.

A kisvállalati adó (kiva) választásával az áttérésre jogosult, foglalkoztatottal rendelkező cégeknek több mint 80 százaléka jobban járna. Jövőre az arány még tovább javulhat. A kormány támogatja a gyors növekedésű középvállalkozásokat is, ezért duplájára emeli a már kivázó cégeknél a kiva alanyiság megszűnését eredményező értékhatárt. A belépési értékhatár továbbra is 500 millió forint marad, azonban mindaddig a kivában maradhat a cég, amíg el nem éri az 1 milliárd forintos mérlegfőösszeget.

Új adókedvezmények

A törvénymódosítás bevezeti az "energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás adókedvezményét". Ennek értelmében az adózó adókedvezményt vehet igénybe energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás üzembe helyezése és üzemeltetése esetén a beruházás üzembe helyezését követő adóévben vagy döntése szerint a beruházás üzembe helyezésének adóévében - és az azt követő öt adóévben. Legfeljebb a beruházás 30 százaléka lehet a kedvezmény mértéke és nominálisan a felső határ 15 millió euró. Ez a kedvezmény kisvállalkozásoknak nyújtott támogatás esetén 20 százalékponttal, középvállalkozásoknak nyújtott támogatás esetén 10 százalékponttal növelhető.

Szerepel a 204 oldalas dokumentumban az is, hogy a vendéglátóhely az élőzenei szolgáltatás költsége után adókedvezményt vehet igénybe. A mértéke a nettó szolgáltatási összeg 50 százaléka

Van itt adóemelés

Az adócsomag módosítja a jövedéki adótörvényt is, ennek keretében emelkedik a dohánytermékek jövedéki adómértéke (ahogyan azt a kormány már korábban előrevetítette).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A cigaretta 16 200 forint ezer darabonként és a kiskereskedelmi eladási ár 25%-a, de legalább 28 800 forint (ez jelenleg 15 700 forint és 28 400 forint).

A szivarra, a szivarkára a kiskereskedelmi eladási ár 14 százaléka, de legalább 4 120 forint ezer darabonként (ez jelenleg 4 060 forint).
A finomra vágott fogyasztási dohányra 16 200 forint kilogrammonként (ez jelenleg 15 100 forint).

Áfa

Nemcsak adómegtakarítást, hanem jelentős adminisztrációcsökkentést is hoz az áfában az alanyi mentesség értékhatárának 6 millióról 8 millió forintra emelése. Az új, 8 millió forintos limitnek köszönhetően még több vállalkozás választhatja 2017-től az alanyi mentességet, amely a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vállalkozónak nem kell áfát felszámítania és fizetnie az államkasszának, sőt még áfabevallást sem kell benyújtania.

Első házasok

Az első házasoknak 24 hónapig - gyermekáldás esetén is - jár a havi 5 ezer forintos állami nászajándék. Vagyis az első házasoknak járó kedvezmény a családi kedvezménnyel együtt igénybevehető már az adóelőlegből is.

Címkék:
szja, eho, adó, megtakarítás,