Újabb infó a Quaestor-károsultaknak

Pénzcentrum2016. október 14. 18:02

Utolsó szakaszába lépett a kárrendezési folyamat, amelynek első lépéseként a Befektető-védelmi Alap (BEVA) kártalanította a hiányzó (fiktív) kötvényre vonatkozó követeléssel rendelkező befektetőket 88,2 milliárd Ft összegben. Ezt egészítette ki a Kárrendezési Alap 36,1 milliárd összegű kifizetése. Ennek fedezetét a BEVA kötvénykibocsátással, a Kárrendezési Alap pedig hitelfelvétellel teremtette meg - írja közleményében a Befektető-védelmi Alap és a Kártalanítási Alap.

A 32 ezer QUAESTOR károsult részére járó, és számukra a kifizetőhelyeken elérhetővé tett 124,3 milliárd forintból 123,8 milliárd forintot a jogosultak már felvettek. A BEVA, illetve a Kárrendezési Alap kártalanítása független a Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt. és az egyéb Quaestor cégek felszámolásának folyamatától. A kártalanítás lefolytatását, a károsultaknak járó jogos követelések kifizetését törvény szavatolja, az semmilyen módon nem kapcsolódik a felszámolónál meglévő vagy esetleg hiányzó Quaestor-vagyonelemekhez.

A kárrendezési folyamat gyakorlatilag lezárult azon befektetők esetében, akik kérelmüket a Kárrendezési törvény által meghatározott jogvesztő határidőn (2016. február 15.) belül nyújtották be.

A törvény lehetőséget ad arra, hogy a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. "f.a." szabálytalan eljárása miatt értékpapírszámlán nem nyilvántartott követelések után is sor kerüljön kárrendezésre, ha bírósági határozat a követelés fennállását megállapítja. Ezen kérelmek alapján a kártalanítás és a kárrendezés összege még várhatóan növekedni fog - olvasható a közleményben.

Címkék:
megtakarítás, kárrendezés, quaestor,