Menekülnek a magyar családok a bankbetétből: hova tegyék a pénzüket?

Pénzcentrum2016. szeptember 12. 18:07

Az elmúlt egy évben egyre népszerűbbek lettek az állampapírok és a befektetési alapok, a betétekben viszont egyre kevesebb pénzt tartunk. A Takarékbank elemzői szerint ez a trend idén év végéig biztosan megmarad, sőt, jövőre is folytatódhat.

Az idei év első félévének végére több mint hatvan milliárd forinttal - 1301 milliárdról 1362 milliárd forintra - nőtt 2015 azonos időszakához képest a takarékok által kezelt megtakarítások összesített állománya. A növekedés elsősorban az állampapírok és a befektetési jegyek növekvő értékesítésének köszönhető. A takarékok által értékesített befektetési állomány az idei félév végére meghaladta a 300 milliárd forintot, amely közel 70 százalékos növekedést jelent 2015 júniusához képest. A bank elemzői a következő két évben a lakosság és a vállalatok megtakarítási állományának további emelkedésére számítanak.

Az elmúlt másfél évben annak ellenére emelkedett jelentősen a takarékok által kezelt megtakarítások állománya, hogy az elmúlt években az ingyenes készpénzfelvétel és az alacsony betéti kamatok miatt jelentősen nőtt a készpénztartás mind a lakosság, mind az egyéni vállalkozók körében. Mindemellett az alacsony betéti kamatok miatt a megtakarítói attitűdök is jelentősen megváltoztak: a megtakarítók a magasabb hozamot biztosító eszközöket keresik és elsősorban az állampapírokat és a befektetési jegyeket részesítik előnyben.

A takarékszövetkezetek által kezelt befektetések összértéke 2016 első félévének végére piaci értéken meghaladta a 300 milliárd forintot, ami közel 70 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakához képest. A befektetési állomány dinamikus növekedéséhez a megtakarítási trendek változása (alacsony betéti kamatok miatt a megtakarítók a betétek helyett új, magasabb hozamot biztosító eszközöket kerestek) mellett elsősorban az új termékpaletta kialakítása, valamint a hálózat bővítése járult hozzá.

A befektetések összértéke, valamint a kezelt értékpapírszámlák darabszáma az elmúlt másfél évben folyamatosan emelkedett: a befektetések idei első féléves állománya mintegy 25 százalékkal magasabb az előző félévinél, míg az értékpapírszámlák száma 60 százalékkal több az előző év első félévéhez képest.

Értékpapír bankbetét helyett

A befektetéseken belül nagyjából azonos arányban nőtt az állampapírok és a befektetési jegyek aránya. A takarékszövetkezetek lakossági ügyfeleinek állampapír-állománya az idei év első felében 45 milliárd forinttal nőtt, míg a befektetési jegyek állománya 16 milliárd forinttal emelkedett.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A takarékok által kezelt betétállomány csökkenésének mértékét (78 milliárd forint) az elmúlt másfél évben a befektetési szolgáltatások állományának növekedése jelentősen meghaladta, így a kezelt megtakarítások összértéke 2014 végéhez képest összességében több mint 60 milliárd forinttal emelkedett.

További növekedés várható

A következő két évben mind a lakossági, mind a vállalati szegmensben a megtakarítási állomány további növekedésérére számíthatunk. A lakossági körében tovább folytatódhat a betétállomány csökkenése, amelyet azonban megfelelően kompenzálnak majd az egyéb megtakarítási eszközökben elhelyezett pénzösszegek.

A megtakarítási termékek közül elsősorban az állampapírok (féléves és éves kincstárjegyek, bónusz és prémium állampapírok), valamint egyes befektetési alapok (ingatlanalapok, vegyes alapok) népszerűsége várható.

Emellett a biztosítások nőhetnek a legdinamikusabban. A viszont vállalatok az üzleti aktivitás növekedésével járó magasabb likviditási igény miatt várhatóan betétállományukat is tovább növelik.

Címkék:
betét, megtakarítás, takarékbank,