Ezt jobb, ha elintézed egy hosszú utazás vagy műtét előtt

Pénzcentrum/InfoRádió2016. szeptember 4. 11:01

Már egy hosszabb utazás előtt is érdemes végrendeletet készíteni, komolyabb kórházi beavatkozás előtt pedig kifejezetten ajánlott - mondta a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke az InfoRádiónak. Tóth Ádám hozzátette: ez a felelősségteljes gondolkodás jele.

Vannak élethelyzetek, amikor célszerű végrendelkezni. Ez nem csak súlyos betegség, hanem például egy hosszú utazás vagy egy komolyabb műtét előtt is lehet, akkor, ha el akarok térni a törvényes öröklés rendjétől - hívta fel a figyelmet a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke az InfoRádió Paragrafus című jogi magazinjában.

Tóth Ádám úgy fogalmazott: egy felelősségteljes jó gazda, ha magára hagyja a vagyonát egy időre, végrendeletet biztosan csinál, mert nem egészen bizonyos, hogy visszatér ehhez a vagyonhoz.

Ilyenkor pedig van időnk, hogy végiggondoljuk, mi legyen egy végrendeletben, át tudjuk beszélni ezt egy közjegyzővel. Célszerű tehát egy jó végrendeletet megalkotni

- ajánlotta.

Egy hosszabb utazás előtt beleírhatjuk akár azt is a végrendeletbe, hogy a rendelkezés csupán 6-8 hétre szól, vagyis hatályát veszti akkor, amikor visszatérünk. Vagyis egy úgynevezett bontófeltételt is bele lehet írni a dokumentumba.

Vannak élethelyzetek, amikor a törvényes öröklés a maga általánosító szabályaival nem tud megfelelő normatív megoldást adni és mindenképpen rossz lesz a törvényes öröklés hatása, mert igazságtalan lesz. Ezt tudjuk valamilyen módon a végrendelettel kompenzálni

- mutatott rá Tóth Ádám.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Minden élethelyzet megváltozásánál célszerű frissíteni a végrendeletet - javasolta a közjegyző.

Ilyen lehet például, ha valakinek van egy kapcsolata, amely megszakad, vagy olyan személyre végrendelkezett, aki nagyon közel állt hozzá, de időközben elhunyt. Nyilván az ő örökrészét másra célszerű hagyni, mert ha másként nem rendelkezik a tulajdonos, az örökösnek megnevezett elhunyt örökrészét a többi örökös között arányosan, úgynevezett növedékjog alapján osztják el.

A végrendeletet karban kell tartani, időnként - évente-másfél évente - meg kell nézni, és akkor eldönthetjük, akarunk-e változtatni rajta vagy sem - tanácsolta a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke.

Címkék:
otthon, megtakarítás, vagyon, végrendelet,