Jöhetnek az e-számlák: soha többé nem kell bankba rohangálni?

Pénzcentrum2016. augusztus 25. 15:31

Új számlát vezethetnek be hamarosan hazánkban, ennek köszönhetően nem kizárt, hogy hamarosan Magyarországon is modern körülmények között bankolhatunk. Lázár János, miniszterelnökséget vezető miniszter tartja a szokásos, csütörtöki Kormányinfót, a mostani a 60. ilyen rendezvény volt.

Lesz alapszámla

Vészesen közeleg a kötelező alapszámla EU-s alapjog bevezetésének határideje. Emiatt e-számlát hozhatnak létre Magyarországon is. Ugyan Lázár nem fejtette ki, hogy ez pontosan mit jelent, de nem kizárt, hogy ezentúl hazánkban is nyithatunk majd folyószámlát a bankok megkerülésével, ahogy ezt több, EU-s országban már most is megtehetjük.

Ezek főleg mobilapplikáción (de mindenképpen elektronikus úton, nem személyes megjelenéssel) keresztül megnyitott számlák, amelyeket hazánkban elektronikus aláírással lehetne megnyitni. A januárban bevezetett új személyi azonosító okmányok egyébként már tartalmazhatják (amennyiben kérjük) az e-aláírást, az e-számlákat valószínűleg ezzel lehet majd megnyitni.

Nem lesznek nyugodtak a közfoglalkoztatottak

A miniszter a központi háttérintézmények megszűnése miatt 20 százalékos létszámleépítést jelzett előre, amivel megerősítette a korábbi várakozásokat. Nem mindenhol lesz leépítés a közszférában, elmondása szerint 3 ezerrel nőhet a rendőri állomány.

Címkék:
megtakarítás, lázár,