Ide öntik a magyar szülők a pénzt: nemcsak az állami támogatásra hajtanak

Pénzcentrum2016. május 31. 09:03

Havi 7-8 ezer forintot is félretesznek a magyar szülők a gyermekeik életkezdésének támogatására, az elmúlt négy évben csupán 100 ezer Start-értékpapírszámlát nyitottak - írja a Magyar idők.

Az elmúlt négy évben már több mint 100 ezer Start-értékpapírszámlát nyitottak, az összes beddigi befizetés közel 23 milliárd forint volt eddig. Ez egyébként azt jelenti, hogy átlagosan 25 ezer számlát nyitnak egy évben és 7-8 ezer forintot tesznek félre havonta a számlákra a szülők.

A havi 7-8 ezer forintos befizetés annak fényében érdekes, hogy a 10 százalékos állami támogatás csupán évi 60 ezer forintig (havi 5 ezer) jár alapesetben, van azonban két ok, hogy megéri többet befizetni:
  • A számlán elhelyezett összeget Babakötvénybe fektetik, ami az infláció feletti 3 százalékos kamatot ad (de legalább 3 százalékot), ami a jelenlegi befektetések között kimagasló.
  • A sérült gyermekek után akár 120 ezer forint állami támogatást is kaphatunk, vagyis havi 10 ezer forintot is megéri befizetni (a jóváírás kulcsa itt is 10 százalék).

 

Loading...

Címkék:
megtakarítás, babakötvény, start-számla,