Brutális fiókbezárások: lassan elfogynak a bankok kirendeltségei?

Portfolio2016. május 22. 12:04

Azt hinnénk, hogy a 2008 és 2015 között eltelt hét szűk esztendő a drasztikus megszorítások időszaka volt a bankszektorban. Van ebben igazság, de a szabályozói terhek miatt a hitelintézetek működési költsége így is csak 3 százalékkal, dolgozói létszáma pedig 13 százalékkal, vagyis 5800 fővel csökkent. A legjobban a fiókszám csappant meg: saját adatgyűjtésünk alapján átlagosan negyedével szűkebb fiókhálózattal működnek a bankok, mint a válság elején. A legnagyobb létszámleépítést a CIB, a Raiffeisen és a Budapest Bank hajtotta végre, a legtöbb fiókjától pedig a Raiffeisen, az UniCredit és a CIB vált meg hét év alatt.

Az MNB "hivatalos" adatai szerint tavaly év végén 13 százalékkal kisebb létszámmal (vagyis 38 108 fővel) rendelkeztek a hitelintézetek, mint 2008 végén. Többen dolgoztak a hitelintézeteknél tavaly, mint a válság előtti hitelboom előző évében, 2007 végén. A működési költségek mindössze 4 százalékkal voltak alacsonyabbak tavaly (708 milliárd forint), mint a nagyon intenzív hitelezést felmutató 2008-as évben, és szintén magasabban állnak, mint 2007-ben.

Hogy lássuk, az egyes bankok miként reagáltak létszámban és fiókszámban az elmúlt hét szűk esztendőre, megkérdeztünk 10 nagyobb bankot. Közülük messze a legtöbb (több mint 8100) magyarországi dolgozóval az OTP bír, és a nyolc nagybanknál vagy valamelyik leánycégénél dolgozik az összes magyarországi hitelintézeti dolgozó 70 százaléka, csakúgy, mint a válság elején.

Létszámban és fiókszámban is az OTP, a K&H, az Erste és a Budapest Bank a négy legnagyobb bank, ugyanakkor érdemes megjegyezni az ábrán nem látható adatot: fiókszámát tekintve a 90 tagból álló takarékszövetkezeti integráció adja a magyarországi 2801 hálózati egység több mint felét, közel 1500 fiókot.

A 10 kiválasztott bank közül egyedül az Allianz Bankot korábban megvásárló FHB és a K&H növelte az elmúlt hét évben alkalmazottainak létszámát. Jelentős létszámcsökkentést hajtott végre azonban a CIB (-37 százalék), a Raiffeisen (-23 százalék) és a Budapest Bank (-20 százalék) mellett az Erste, az UniCredit és az MKB is. A tavalyi elszámolások lassították a bankok létszámleépítését, az idei évtől pedig már egyre inkább a hitelezési aktivitás fokozásával kell foglalkozniuk, így hatalmas leépítés talán már nem várható.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fiókszám egyedül az FHB-nál nőtt, a Raiffeisennél (-58 százalék) és az UniCreditnél (-51 százalék) viszont kevesebb mint a felére olvadt az elmúlt hét évben. E két utóbbin kívül a CIB (-46 százalék), a Sberbank (-39 százalék, majd idén további közel -10 százalék) és az Erste (-37 százalék) is az átlag felett csökkentette hálózatának méretét 2008 óta. A bankok jellemzően fiókjaik egyedi megtérülési mutatói alapján döntöttek azok bezárása mellett.

A kiválasztott 10 bank összességében 10 százalékos létszámcsökkentést és 23 százalékos fiókhálózat-szűkítést hajtott végre hét év alatt.

Címkék:
bank, megtakarítás, bankfiók, fiókbezárás,