Ennyivel csökkenhetnek az internetdíjak: hány embert érint?

Világgazdaság2016. április 11. 08:30

Több mint hatmillió internet-előfizetőnek kerülhet néhány száz forinttal kevesebbe jövőre a világháló használata, ez azonban tízmilliárd forintos bevételkisesést eredményezne a büdzsének - írja a Világgazdaság.

Jövőre havonta körülbelül három-hétszáz forintot spórolhatnak az előfizetők, ha a kormány a jelenlegi 27 százalékról 18 százalékra csökkenti az internetszolgáltatás áfáját - vonták le a becslést a legnagyobb távközlési internetszolgáltatók tarifáinak vizsgálata során.

A néhány száz forintos áfacsökkentés azonban a többmilliós előfizetőszám következtében hatással lehet a központi büdzsére is. A tárca számításai szerint az internet-előfizetések áfakulcsának 18 százalékra való csökkentése évi 12-13 milliárd forint nettó áfabevétel-csökkenéssel járna. A bevezetés évében az áthúzódó kiutalások miatt a pénzforgalmi kiesés a fentieknél némileg magasabb, 13-14 milliárd forint lenne - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) is arra számít, hogy a szolgáltatók továbbadják az áfacsökkentést az ügyfeleknek, annak árcsökkentő hatása a számlákban is megjelenik.

Címkék:
NMHH, NAV, internet, megtakarítás, csökkenés,