Ragasztott bankjeggyel buktak meg a bűnözőzsenik: börtön vár rájuk

Pénzcentrum2016. április 3. 17:02

Promóciós bankjegyeket ragasztottak össze a zalai "bűnözőzsenik". Hiába látszik messziről, hogy hamisítványokkal akartak fizetni, ennek ellenére börtönnel kell szembenézniük. A bűnözők többsége viszont nem amatőr másolatokkal próbálkozik, mutatjuk, hogyan védd ki, hogy téged is átverjenek.

Két Zala megyei férfi reklámként szolgáló tízezres és húszezres másolatokat ragasztott össze, így próbálták utánozni az eredeti bankjegyeket. Az átverés annak ellenére bankjegyhamisításnak minősül, hogy egyszerű, átlátszó módszerrel dolgoztak a bűnözők. Az ügyben csütörtökön hoz ítéletet a bíróság - írja a Bors.

Ezeket a bűnözőket könnyen lebuktatták, azonban hamisítók jellemzően sokkal ügyesebb másolatokkal próbálják átverni gyanútlan áldozataikat.

Mi a teendő, ha hamis pénzzel találkozunk?

A pénztárakban dolgozóknak mindig érdemes tisztában lenniük azzal, hogy mi tévők legyenek, ha hamis pénzzel találkoznak. Ezért most mutatunk néhány tippet az ilyen helyzetekre, ami minden pénztárosnak hasznos lehet:

  • A pénz átvételekor nem szabad elmulasztani a bankjegyek adott körülmények között reális mértékű ellenőrzését
  • Visszajárót csak akkor adjunk az ügyfélnek, ha a pénzt már ellenőriztük!
  • A hamis bankjegy és érme nem fogadható el fizetőeszközként!
  • Persze saját biztonságunk a legfontosabb ezért nem szabad vitatkozni a vevővel!
  • Ne adjuk vissza a vevőnek a gyanús bankjegyet!
  • Ha van lehetőségünk értesítsük a rendőrséget!
  • Jegyezzük meg a vevő kinézetét, esetleg rendszámát!

Mi lesz a hamis pénz sorsa?

Az olyan bankjegyet és érmét, amelynek valódiságával kapcsolatban a legcsekélyebb kétség is felmerül, szakértői vizsgálatra valamely banknak, a postának vagy a Magyar Nemzeti Banknak kell átadni. Később az új típusú hamisítványokat, illetve az azokra vonatkozó műszaki, statisztikai adatokat pedig továbbítják a pénzhamisítás elleni védelmi feladatokat közösségi szinten ellátó szervezetekhez.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kereskedőknek alapvető gazdasági érdekük is fűződik ahhoz, hogy a pénztárosaik, az önkiszolgáló pénztárgépek vagy árusító automaták megbízható módon tudják ellenőrizni a bankjegyek valódiságát, hiszen az utólag felismert hamisítvány veszteséget jelent számukra.

Büntetőjogi szempontból a pénzhamisítás és a hamis pénz forgalomba hozatala bűncselekménynek minősül. De az is bűncselekményt (vétséget) követ el, és így büntethetővé válik, aki jogszerűen és jóhiszeműen jut hozzá a hamis pénzhez, utólag azonban észreveszi, hogy hamis, és ennek tudatában, tehát szándékosan forgalomba hozza azt.

Címkék:
vásárlás, megtakarítás, bankjegy, pénzhamisítás, bankjegyhamisítás,