Hoppácska! Csökken az állampapírok kamata

Pénzcentrum2016. március 29. 17:31

Április 1-től 25 bázisponttal csökkenti a lakosság számára értékesített három- és ötéves futamidejű Prémium Magyar Államkötvények (PMÁK) új sorozatának kamatprémiumát az Államadósság Kezelő Központ. Az ÁKK közleménye szerint a csökkentéssel a hazai pénzpiaci változásokra reagálnak, de "az új kamatok továbbra is kiemelkedőek a hasonló lakossági pénzügyi megtakarítási termékek között."

Április 1-től

  • a hároméves infláción alapuló kötvény induló kamata 2,75 százalék lesz az eddig 3 helyett,
  • míg az ötévesé 3,25 százalék lesz az eddigi 3,5 helyett.

A régi kamatozású PMÁK-okat március 31-én lehet utoljára megvásárolni.

Az elmúlt években egyre több ilyen államkötvényt vásárolt a magyar lakosság, a tavalyi 188 milliárd és az idei közel 65 milliárd forintos emelkedéssel a teljes állomány február végén elérte a 809 milliárd forintos szintet.

A három és ötéves futamidejű Prémium Magyar Államkötvények kamatai az inflációhoz igazodnak, míg a múlt hónapban megemelt Bónusz Magyar Államkötvények kamatai a pénzpiaci kamatok változását követik. A Portfolio szerint ez utóbbi felé szeretné terelni a magyar lakosságot az ÁKK, mert míg a PMÁK kamatát most csökkentik, a BMÁK kamatát március elején egyes lejáratoknál 25-75 bázisponttal emelkedett.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Április 1-től az ÁKK a Prémium Euró Magyar Államkötvényből (PEMÁK) is új sorozatot indít, de ezeknek a pénzügyi kondíciói nem változnak.

Címkék:
befektetés, megtakarítás, államkötvény, állampapír, államkincstár, pmák, prémium euró magyar állampapír,