Ezzel az új trükkel nyúják le a jelszavainkat: így cselezd ki tolvajokat

Pénzcentrum/Index.hu2016. március 24. 14:02

Új trükkel próbálják lenyúlni az internetezők jelszavait: a félregépeléseket használják ki a tolvajok. Egyelőre főleg a legnépszerűbb, nemzetközi weblapok látogatói vannak veszélyben. A probléma egyébként könnyen kiküszöbölhető.

Jókora növekedést figyeltek meg az olyan hekkertámadásokban, ahol a félregépeléseket büntetik. Az Endgame nevű kiberbiztonsági cég szerint a legnagyobb cégek weboldalainak félregépelésére utaznak rá egyre többen. Olyan jól ismert cégek neveiről van szó, mint a Netflix, a Google vagy a YouTube. A hekkerek azt használják ki, hogy a felhasználó nem figyel, gyorsan gépel és el-eltéveszt egy betűt.

A biztonsági cég összegyűjtött néhányat a domének közül, hekkerek olyan doméneket regisztráltak, mint a googgle.com, googlw.com, netflix.om, ez utóbbit például Ománban regisztrálták.

A félregépelt oldalaknál az a lényeg, hogy úgy néznek ki, mint az eredeti, legalábbis nagyon hasonlítanak rá. De tele vannak rosszindulatú vírusokkal, malware-ekkel és arra próbálják rávenni a gyanútlan felhasználót, hogy minél több személyes adatot adjon meg. A módszer már létezik egy ideje, de az Endgame szerint mostanában felfutása van a .om végződésnek.

Egy listát is közzétettek a legnépszerűbb .om végződésű oldalakról. A kutatás szerint ezek többsége kártékony. A probléma egyébként megelőzhető:

  • Figyelni kell a helyes gépelésre, és
  • Csak ellenőrzött címlapra lépjünk be.

Címkék:
internet, biztonság, megtakarítás,