Ilyen könnyen nyúlják le a kártyádról a pénzt a boltban: pillanatok alatt

Pénzcentrum2016. március 16. 15:29

Bankkártyás csalókat leplezett le egy biztonsági kamera; a felvétel tanúsága szerint a bűnözőknek ma már néhány másodperc is elég ahhoz, hogy klónkészüléküket bármelyik boltban elhelyezzék. Amennyiben egy ilyen, megbuherált terminálnál fizetünk, könnyedén lenyúlhatják minden pénzünket a bankszámlánkról. Mutatjuk, hogyan védekezhetsz.

Megdöbbentő és egyben aggasztó esetet rögzített egy biztonsági kamera. A felvételen az látható, hogyan tereli el a bolti eladó figyelmét egy bankkártyás csalásokra szakosodott, 3 fős banda, hogy közben klónkészüléket helyezzenek el a terminálon.

Nem árt tisztában lenni vele, hogy az ilyen, megbuherált készülékekkel könnyedén áldozattá válhatunk. Amennyiben nem figyelünk, simán ellophatják kártyaadatainkat, így pedig bármikor hozzáférhetnek a számlánkon tartott pénzhez.

Loading...

Habár ezen klónkészülékek többsége nem olcsó, és ahogy az a felvételen is látszik, üzembe helyezésük komoly szervezést is igényel, a statisztikák mégis azt mutatják, a bűnözők egyre nagyobb üzletet látnak a lehetőségben. Az MNB legfrissebb adatai szerint csak tavaly tízmilliárdos károkat okoztak a bankkártyás bűnözők.

A biztonságos bankkártya-használat 8 pontja

  • Kerüljük az ismétlődő elemeket a PIN-kódunk kiválasztásánál, vagy hagyjuk meg a pénzintézet által küldött - véletlenszerűen generált - kódot!
  • A PIN-kódunkat soha ne tároljuk a kártyával egy helyen és ne adjuk ki másnak!
  • Ne használjuk ugyanazt a biztonsági kódot több bankkártyához!
  • Amennyiben születési adataink közül választunk PIN-kódot, ne tároljuk egy helyen azokat egyéb okmányainkkal!
  • Mielőtt készpénzfelvételre használnánk bankkártyánkat, mindig nézzük meg az ATM-et. A tapasztalatok alapján elsősorban a bankjegykiadó nyílás környékét szokták átalakítani csalók, ennek ellenőrzésére érdemes külön figyelmet fordítani. Ha bármilyen külső beavatkozásra utaló jelet látunk, jelentsük azt a berendezésen található telefonszámon és keressünk másik automatát!
  • Jelentősen csökkenthető a biztonsági kockázat, ha a bankfiókok előterében található ATM-eket használjuk. Amennyiben ezt a lehetőséget választjuk, mindig ellenőrizzük a beléptető rendszer kártyaolvasóját, előfordul ugyanis, hogy a bankkártyák adatait már itt megpróbálják megszerezni. Ha bármilyen gyanús változást tapasztalatunk a leolvasón - kidudorodást, ránézésre oda nem illő elektronikus eszközt -, inkább válasszunk másik ATM-et.Csökkenthetjük a kockázatot, ha olyan "másodlagos" bankkártyát használunk a bejutásra, amelyen nem tartunk nagyobb összeget.
  • Mindenképp állítsunk be kártyalimitet, így minimalizálhatjuk a veszteségeinket.
  • Okulva a fenti videóból érdemes a boltban a PIN-kód bepötyögésekor eltakarni a terminált, utána pedig visszaadni azt az eladó kezébe. Amennyiben a terminál rögzítve van, takarjuk el kb. fél percig úgy, hogy kezünket hozzáérintjük a gombokhoz, így azok mind átveszik testünk melegét.
Loading...
Címkék:
csaló, bankkártya, terminál, csalók, plasztikkártya,