Ezt mindenkinek ki kell fizetnie Magyarországon: milliókba is kerülhet

Pénzcentrum2016. február 22. 16:47

Az elmúlt években a temetkezések költségei jelentősen megnőttek, akár többmillió forintot is elkölthetünk egy nagyobb szertartásra. Nem meglepő, hogy már megjelent olyan pénzügyi termék, amivel saját temetésükről gondoskodhatnak az idősek.

A temetkezés manapság már jelentős kiadás, akár 8 millió forintba is kerülhet egy nagyobb szertartás, de még az átlagos költségek is 300 ezer forint körül alakulnak. Nem is csoda, hogy már olyan megtakarítást is találunk, ahol kifejezetten a temetkezésünkre tehetünk félre.

Hogyan gondoskodhatunk magunkról a halálunk után is?

Az önsegélyező pénztárakat kifejezetten azért hozták létre, ha váratlan esemény történik velünk, akkor ehhez a megtakarításhoz nyúlhassunk. Leggyakrabban a munkanélküliséget emlegetik, de akár gyerekeinkről is gondoskodhatunk ezzel. Ez utóbbi esetben haláleseti kedvezményezettként kell megjelölni őket, ilyenkor a megtakarítás nem lesz része a hagyatéknak, így a pénzt a halotti anyakönyvi kivonat bemutatása után kaphatják meg a kedvezményezettek.

A gyerekek ezt a pénzt szabadon felhasználhatják, például a temetkezésre fordíthatják, vagyis áttételesen így tudunk gondoskodni a saját temetésünkről.

A Jószív önsegélyező pénztár azonban ehhez képest is plusz opciót kínál. Lehetőség van arra, hogy kedvezményezettként a pénztárat jelöljük meg.

Ilyenkor halál esetén a Jószív fizeti ki a temetkezés költségeit a megtakarított összeg erejéig.

A lehetőséget egyébként a pénztár az alapszabályában rögzíti, ez alapján történik a halott temetése. Ez főleg azoknak lehet vonzó, akiknek nincs leszármazottjuk, aki a temetést intézné, de mindenki élhet a lehetőséggel.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Pontosan miket fizet ki a pénztár?

Ha a Jószívet jelöljük meg haláleseti kedvezményezettként, akkor a befizetett összegből az alábbi kegyeleti költségeket fizetik ki:

  • Halott szállítás bel- és külföldön,
  • Ravatalozás, temetési szertartás, sírhely biztosítása
  • Koporsó, vagy hamvasztás és urna költségei,
  • Gyászhirdetés, gyászlap, gyászruha
  • Virág, koszorú
  • Kórházi hűtés, öltöztetés
  • Egyházi vagy polgári gyászszertartás
  • Egyéb kegyeleti tárgyak költségei,
  • Síremlék állítás költségei,
  • Egyéb, a temetési szertartással, a temetés ügyintézésével, illetőleg a sírhely megváltásával. fenntartásával és újraváltásával szorosan összefüggő költség és a temetkezésről szóló 1999.évi XLIII.tv 25§-ában felsorolt szolgáltatások.

Lényeges, hogy a kifizetés 30 napon belül megtörténik, vagyis a temetkezés már a szokásos időtartamin belül megoldható.

Címkék:
megtakarítás, temetés, pénztár,