Óriásit zuhant a babakötvény népszerűsége

Világgazdaság2016. február 8. 09:00

Visszaesett tavaly az új Start-számlák száma, aminek a kincstár szerint a mérsékelt marketing volt az oka. A bankoktól is alig tudnak ügyfelet átcsábítani - írja a Világgazdaság.

Tavaly több mint az egyharmadával esett vissza a frissen kötött Start-számlák száma a kincstárnál, ugyanis alig több mint 23 ezer gyereknek nyitottak ilyen konstrukciót a 2014-es 37,2 ezer után. Pedig a 2015-ös adatot még egy technikai tényező is szépíti: márciusban az állam - hivatalból - 3800 állami gondozott kisgyerekről is gondoskodott így. Nélkülük a felére esett volna vissza az új számlák száma.

A Magyar Államkincstár szerint azért nem fogyott a babakötvény, mert nem reklámozták.

Start-számlát nyitni pedig elvileg mindenkinek megéri, a számlavezetés ingyenes, a számlán elhelyezett babakötvények kamata pedig vonzó, 3 százalékponttal haladja meg az inflációt, de negatív infláció esetén is minimum 3 százalékos, sőt még 10 százalékos állami támogatás is jár a befizetésekre. Ráadásul nemcsak kisbabáknak, de újabban már bármelyik 2006 előtt születetett gyereknek nyithatnak a szülők Start-számlát, annyi csak a kikötés, hogy legkevesebb három évig kell ezen a számlán tartani a megtakarítást.

Címkék:
megtakarítás, babakötvény, államkincstár,