Szomorú tények: ennyi kisgyermekes család nem tud időben fizetni

Pénzcentrum2016. január 27. 12:00

A gyermekes fiatalok negyede tudja csak időben fizetni a számláit, az Y generáció 64 százalékával fordult elő az elmúlt egy év alatt, hogy késve rendezte fizetéseit. A gyermekes fiatalok vannak a legrosszabb helyzetben, és majdnem minden második fiatal fontolgatja a külföldre költözés lehetőségét.

A teljes magyar lakosság 63 százalékával fordult elő az elmúlt 12 hónapban, hogy egy vagy több számláját nem tudta időben kifizetni. A gyermekes fiatalok vannak a legrosszabb helyzetben, ugyanis 71 százalékuk nem tudta időben kifizetni számláit az elmúlt 12 hónap alatt. Az is kiderült, hogy amennyiben valaki csúszik a számlafizetéssel, akkor többnyire nem csak egy számlával marad el, hanem jellemzően 3-4 számlával is. Jó hír azonban, hogy a megkérdezettek csupán 2 százaléka nem tudta, hogy megcsúszott a fizetéssel, vagyis az Y generáció figyelemmel kíséri a számlafizetési határidőket - derül ki az Intrum Justitia Európai Fogyasztói Fizetési Jelentéséből.

A gyermekes fiatalok rosszabb helyzetben vannak

Míg a gyermektelenek 59 százaléka nem rendezte számláit időben az elmúlt 12 hónapban, addig a gyerekesek esetében ez az arány 71 százalék. Mind a gyerekesek, mind pedig a gyermektelenek esetén igaz, hogy amennyiben késtek a fizetéssel, ezt több mint egy számla esetében tették. Sajnos a több számlával késés a gyermekesek esetén szintén jóval nagyobb mértékű, mivel az ő esetükben a válaszadók több mint fele kettő vagy annál több számlát nem fizetett ki időben, míg a gyermektelenek esetén ez a szám "csupán" 39 százalék.

Loading...

Az Y generáció fizetési szokásai iskolai végzettség alapján is élesen elkülönülnek. Míg a felsőfokú végzettségűek 46 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem fordult elő vele késve fizetés, addig a felsőfokúnál alacsonyabb végzettségűek csupán 26 százaléka nyilatkozott hasonlóan. A megtakarítások tekintetében is nagy különbség mutatkozik, a felsőfokú végzettségű fiatalok 59 százaléka tesz félre havonta, míg az ennél alacsonyabb végzettségűeknek "csupán" 41 százaléka tud megtakarítani.

A felmérésből jól látható, hogy a fiatal Y generáció pénzügyi tudatossága fejlődést mutat, elgondolkodtató azonban, hogy a nyugdíj előtakarékosság nem szerepel prioritásaik között. Úgy vélem, nagyon fontos lenne, hogy már fiatal korban tudatosan tervezzék pénzügyeiket. Elmondhatjuk továbbá, hogy a fiatal felnőttek többsége meglehetősen pesszimista mind az ország, mind a saját agyagi körülményei tekintetében és emiatt majdnem minden második fiatal fontolgatja a külföldre költözés lehetőségét. Bízunk abban, hogy ez a folyamat visszafordítható

- hangsúlyozta Felfalusi Péter, az Intrum Justitia Zrt. vezérigazgatója.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Sokaknak vonzó külföld

A pénzügyi helyzettel való elégedetlenséget mutatja, hogy

igen magas azok aránya, akik a külföldre költözést fontolgatják.

A megkérdezett fiatalok 44 százalékának már megfordult a fejében, hogy más országban próbáljon szerencsét. A teljes magyar lakosságban ez az arány 35 százalék, ami szintén igen magas szám. Meglepő azonban, hogy a gyermekes és gyermektelen fiatalok szinte ugyanolyan arányban hagynák el az országot (41 százalék és 45 százalék). A végzettség alapján már nagyobb a különbség, a felsőfokú végzettségűek 30 százaléka, míg az ennél alacsonyabban képzettek 48 százalékának jutott már eszébe, hogy külföldre költözzön.

Címkék:
számla, rezsi, megtakarítás, felfalusi péter,