Kiderült: így újulhat meg a kártyás fizetés Magyarországon

Pénzcentrum2016. január 26. 14:05

Négy éve folyamatosan növekszik az érintőkártyát elfogadó terminálok aránya Magyarországon, mostanra már az elfogadóhelyek 60 százalékánál fizethetünk egy érintéssel. A Pénzcentrum megtudta, hogy mikor fizethetünk mindenhol a PayPass-os, vagy PayWawe-es kártyánkkal.

Egyre több helyen fizethetünk érintőkártyákkal, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái alapján már a tíz terminálból hat alkalmas az ilyen tranzakciókra. Mivel összesen 99 ezer POS terminál van Magyarországon a jegybank adatai alapján, ez azt jelenti, hogy 59 ezer helyen már elérhető az érintőkártyás fizetés.

Mi számít érintéses fizetésnek?

A leggyakrabban az érintőkártyákat használjuk érintéses fizetésre, a PayPass és PayWawe technológiák adnak erre lehetőséget. Azonban nem ez az egyetlen megoldás, már az NFC chippel ellátott okostelefonunkkal is fizethetünk a boltban, de különleges esetekben karórákba vagy egyéb hordható ruhába, vagy kiegészítőbe is építhető olyan technológia, amellyel egy érintéssel fizethetünk.

Mikor lesz mindenhol érintéses fizetés?

Az éttermek, boltok, benzinkutak maguk választhatnak, hogy elfogadnak-e bankkártyákat, azonban akik emellett döntenek, azok már olyan terminált kapnak, amely érintéses fizetésre alkalmas.

A legtöbb bank és elfogadó már megtette az új technológiára történő átálláshoz szükséges lépéseket, és folyamatos frissíti flottáját. Véleményem szerint 1-2 éven belül minden magyarországi terminálon tudunk majd érintésmentesen fizetni

- monda a Pénzcentrum kérdésére Szabó Gábor, az Ingenico Group Magyarországért felelős vezetője.

Loading...

Miért jó az érintéses fizetés?

Az érintéses fizetés legnagyobb előnye, hogy felgyorsítja a tranzakciókat, mivel nem kell a készpénzzel bíbelődni, ehhez ugyanis a kártyát nem kell kiadnunk a kezünkből. Ugyan 5 ezer forint felett a PIN-kódot be kell ütnünk a terminálba, de a kártyát ebben az esetben sem kell kiadnunk a kezünkből.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Ez azért lényeges, mert ez megakadályozza, hogy a kártyánk adatai (mint a hátoldalon található ellenőrző kód) illetéktelen kezekbe kerüljön.


Az érintéses fizetésre alkalmas terminálok száma egyre növekszik, hamarosan a 60 ezer darabot is elérheti, a készpénz felvételre alkalmas ATM-ek száma azonban az utóbbi években nagyjából állandó. Ez azt jelenti, hogy míg készpénzhez nagyjából 4800 helyen juthatunk hozzá, addig a kártyánkat több mint tízszer ennyi helyen használhatjuk érintéses fizetésre.

Persze nem ez az egyetlen előnye az érintőkártyának, hiába élünk a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével, jellemzően a második tranzakció után díjat számítanak fel a bankok ezért. Ha viszont beleférnénk a két készpénzfelvételbe, akkor az összes havi kiadásunk fedezésére jelentős összeget kellene felvenni. Ha viszont ezt elveszítjük, nehéz helyzetbe kerülhetünk, viszont a bankkártyát elvesztésekor letilthatjuk, így azt más nem tudja használni.

Loading...

Címkék:
bankkártya, megtakarítás, érintőkártya,