Quaestor, Hungária, Buda-Cash: mihez kezdjünk a kifizetett pénzzel?

Portfolio2016. január 10. 10:22

Tegnapi közleményében a felszámoló közölte, hogy megkezdik a Buda-Cash, a Hungária és a Quaestor esetén a TBSZ-en és NYESZ-en nyilvántartott, meglévő vagyonelemek kiadását. Nem árt ugyanakkor figyelni arra, hogy a meglévő értékpapírokat melyik szolgáltatóhoz szeretnék átvinni a károsultak, emellett sokakban kérdésként merülhet fel, hogyan lehet a NYESZ-en lévő megtakarítást TBSZ-en elhelyezni és egyáltalán hogyan lehet egy már lezárt gyűjtőévvel rendelkező TBSZ-re pénzt utalni. Kérdések és válaszok formájában összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

A tegnapi PSFN közlemény fontosabb pontjai:

A TBSZ vagy NYESZ számlával rendelkező ügyfeleket a felszámoló ezúton nyilatkozattételre hívja fel. Az érintettek kérhetik, hogy az eszközeiket jogfolytonosan egy másik szolgáltatónál vezetett TBSZ vagy NYESZ számlára adja ki a felszámoló. Ez esetben az ügyfél dönthet úgy, hogy

  • egy másik szolgáltatónál új TBSZ vagy NYESZ számlát nyit, és arra kéri a kiadást, vagy
  • kéri a megszűnő számlával azonos évben máshol kötött és azonos típusú szerződéseinek összevezetését.

Fontos tudni, hogy új számla nyitás esetében sem indul új gyűjtőév, az így nyitott TBSZ vagy NYESZ számla a megszűnővel azonos évben kötöttnek minősül.

Az ügyfél kérheti a felszámolás alatti társaságnál lévő TBSZ vagy NYESZ számlán lévő eszközeinek egyéb számlájára történő kiutalását is. Ebben az esetben a hatályos Szja. törvény alapján a kifizetés nem eredményez adófizetési kötelezettséget, továbbá az ügyfél nem esik el a megszűnő NYESZ számlára befizetett összeg utáni adó feletti rendelkezés lehetőségétől sem. A felszámoló minden esetben gondoskodik az átutaláshoz szükséges lekötési igazolások kiállításáról.

Milyen lehetőségek vannak?

Az egyik lehetősége a TBSZ-szel vagy NYESZ-szel rendelkező károsultaknak, hogy a számlán meglévő vagyont nem viszik át másik szolgáltatóhoz, hanem kérik annak kiutalását. Az SZJA törvény értelmében ez esetben a kiutalás nem eredményez adófizetési kötelezettséget:

A magánszemély részére nem eredményez adókötelezettséget - bármely adóévre vonatkozóan -, ha a magánszemély pénzügyi intézménnyel szemben fennálló követelését eredményező jogviszonya a pénzügyi intézmény felszámolása miatt szűnik meg, ideértve az adó feletti rendelkezés esetére meghatározott visszafizetési kötelezettséget is. A pénzügyi intézmény felszámolásával összefüggésben kárrendezés címén a magánszemélyt megillető összeg után adókötelezettség megállapításának nincs helye.

A másik lehetőség pedig, hogy a brókercégeknél vezetett számlákat egy másik szolgáltatóhoz viszik át egy már meglévő vagy újonnan nyitott TBSZ-re vagy NYESZ-re.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hogyan lehet gyűjtőévet követően meglévő TBSZ-re pénzt rakni?

2014. január 1-től a TBSZ-szel rendelkező számlatulajdonos dönthet úgy, hogy az egyik szolgáltatónál nyitott TBSZ-t egy másik szolgáltatóhoz viszi át. Ez csak akkor oldható meg a TBSZ megszakítása és adófizetési kötelezettség nélkül, amennyiben a teljes állomány átvezetése kerül. Két eset lehetséges:

  • Az új szolgáltatónál már rendelkezünk olyan TBSZ-szel, amelyet ugyanabban az évben indítottunk, mint az átvezetni kívánt szerződést. Ez esetben a befektetést átvevő szolgáltató ugyanarra az évre vonatkozóan fogja jóváírni az áthozott TBSZ-en lévő állományt. Példa: a Buda-Cashnél 2011-ben nyitottunk egy TBSZ-t és arra 1 millió forintot helyeztünk el, miközben 2011-ben egy banknál is nyitottunk TBSZ-t szintén egymillió forinttal. Ha ehhez a bankhoz visszük át a buda-cash-es TBSZ-en lévő pénzt, akkor a bank a 2011-es TBSZ-ünkön lévő állományt megnöveli 1 millió forinttal és így ketyeg tovább a lekötés.
  • A másik eset pedig, hogy nem volt az új szolgáltatónál TBSZ-ünk arra az évre vonatkozóan, amikor a másikat az adott brókercégnél nyitottuk, ez esetben az új szolgáltató a nyitási évre vonatkozóan létrehoz egy nyilvántartást és oda helyeződik a TBSZ-en lévő állomány. A példa szerint tehát a kiválasztott bank nyit nekünk 2011-re egy TBSZ-t és oda rakja be az egymillió forintot, ezzel megszűnés nélkül folytatódik tehát a lekötés.

Mit lehet tenni a NYESZ-en lévő megtakarítással?

A NYESZ-nél is két lehetőség van:

  • Az egyik, a TBSZ-nél már ismert módszer, miszerint egy másik szolgáltatónál már meglévő vagy újonnan nyitott NYESZ-re helyezzük át a brókercéges NYESZ-en lévő pénzt. Ez esetben nem kell a korábbi adójóváírásokat 20%-kal növelt mértékben visszafizetni.
  • A másik lehetőség, hogy a NYESZ-en lévő megtakarítást egy másik szolgáltatónál újonnan nyitott TBSZ-re helyezzük át. Ekkor azonban az átvezetés évében és az azt megelőző évben kapott adójóváírást 20%-kal növelten vissza kell fizetni (amennyiben az átalakítás 2016-ban valósul meg, akkor a 2016-ra vonatkozó adóbevallásban kell ezt bevallani és megfizetni).

De! Amire érdemes odafigyelni

Legyen szó TBSZ-ről TBSZ-re, NYESZ-ről NYESZ-re vagy NYESZ-ről TBSZ-re történő átvezetésről, fontos, hogy csak olyan értékpapírokat lehet átvezetni a másik szolgáltatóhoz, amely annál a szolgáltatónál is megtalálható. Tehát ha a megtakarításaink között olyan értékpapírok is vannak, amelyeket a másik szolgáltató nem forgalmaz vagy nála nem elérhetőek, akkor célszerű ezeket először visszaváltani és pénzeszközzé alakítani és így magát a pénzt átutalni a másik szolgáltatóhoz.

Címkék:
nyesz, tbsz, megtakarítás, quaestor,