1,1 millió embert érint az új családi adókedvezmény

Pénzcentrum/Portfolio2015. december 30. 15:35

Hat év alatt 3600 milliárd forinttal maradt több a családok zsebében az új személyi jövedelemadó rendszerének és a családi adókedvezmény 2010-es bevezetésének köszönhetően - ismertette az adórendszer eddigi eredményeit sajtótájékoztatóján Tállai András parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár.

Szja-rendszer

Tállai megítélése szerint az egykulcsos szja 2010-es bevezetése nagyban segítette az országot, hogy kikerüljön a válságból és fordulatot hozott a demográfiai válságban is.

Mindezt számokkal alátámasztva felsorolta. Az egykulcsos jövedelemadó és a családi adókedvezmény: 2011-től évente mintegy 500 milliárd forinttal többet hagyott a magyar családoknál. Majd hozzátette:

  • 2011: 460 milliárd forint
  • 2012: 475 milliárd forint
  • 2013: 540 milliárd forint
  • 2014: 600 milliárdot közelítette
  • 2015: 660 milliárd forint közelében lesz várhatóan ez a többlet

Majd emlékeztetett: 2016-ban tovább folytatódik a jövedelemadó csökkentése. Ennek két része lesz, egyrészt az általános kulcs 1 százalékponttal fog csökkenni és emellett folytatódik a családi adókedvezmény kiterjesztése.

Jövőre 5000 forinttal többet vehetnek igénybe, 25 ezer forintra nő a havi adókedvezmény a kétgyermekeseknek, ez 380-390 ezer családot érinthet kedvezően - részletezte. Az államtitkár és a NAV vezetője elmondta azt is, hogy ez a családi adókedvezény-növelés összesen 15 milliárd forinttal javítja a családi büdzséket.

Emlékeztetett arra, hogy idén novemberig 10 ezer házaspár vette igénybe a házastársi kedvezményt.

Kiemelte: a családi adókedvezmény igénybevétele 1,1 millió embert érintett, 300 ezer embernek pedig egyáltalán nem kellett adót fizetnie.

Összesen 6 év alatt 3600 milliárd forinttal több maradt az emberek zsebében az új szja-rendszernek köszönhetően, 1300 milliárd forint pedig adókedvezmény címén került a családok kasszájába.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Azt gondolom, hogy ez jelentős eredmény. A fogyasztás és a kiskereskedelmi fogalom növekedése többek között ennek is köszönhető. A kormány jövedelemadó politikája sikeres és a családok érdekét szolgálja

- vélekedett Tállai.

Csökken az áfa

Tállai András emellett a 2016-ban várható fontosabb adóváltozásokból kiemelte az áfa-csökkentéseket. Ez 2 irányú, egyrészt a sertéshús áfája 27 százalékról 5 százalékra mérséklődik, ennek köszönhetően a teljes sertés termékpálya alacsonyabb kulccsal adózik, másrészt az újonnan épített lakások áfája is 5 százalékra csökken.

Ez a lakásáfa-csökkentés egy komplex lakástámogatási rendszernek a része

- ismertette.

Megismételte: 5 százalékos lakásáfa csökkentéstől azt várja a kormányzat, hogy mintegy 5000 új lakás épül meg, ez 100-120 milliárd forintnyi plusz beruházást generálhat és 5-7 ezer fővel növeli a foglalkoztatást.

Arra a kérdésre, hogy mi történik akkor, ha az alacsonyabb áfakulcsot az eladó nem akarja érvényesíteni az új lakás árában, Tállai kifejtette: ez a két fél megegyezésén múlik. Ha az eladó nem akarja érvényesíteni az alacsonyabb áfakulcs hatását és ezzel a vevő nem ért egyet, akkor a vevő bírósághoz fordulhat. A hatóságnak, a kormánynak és a NAV-nak nincs semmilyen szerepe ilyen értelemben - tette hozzá.

Címkék:
adozas, adókedvezmény, szja, megtakarítás, áfacsökkentés,