Itt az új Quaestor-törvény: van, aki most is kimarad a kártalanításból

Pénzcentrum2015. december 9. 17:35

Szerdán benyújtották a Quaestorosok kárrendezéséről szóló törvényt, amely rendezheti a károsultak követeléseit. A korábbi várakozásokkal ellentétben van, akit kizárnak a kártalanításból. Meddig kell jelentkeznie a károsultaknak a pénzükért?

Szerdán délután benyújtották a Quaestor törvény javaslatát, amely már az Alkotmánybíróság szűrőjén is átmehet.

A törvényjavaslat értelmében azokra a károsultakra terjedhet ki a kárrendezés, akik olyan befektetési szolgáltatókkal álltak kapcsolatban, akik a bróker jelleget, a szabályozott piaci szereplői státuszt kihasználva, a cégcsoport tagja által kibocsátott, tehát mintegy "saját" kötvénnyel okoztak kárt a befektetőknek, csorbítva ezzel a pénzügyi szektorral szemben fennálló közbizalmat

- olvasható a javaslatban. Ez azt jelenti, hogy csak a kötvényt kibocsátó cégek, cégcsoportok károsultjait kártalaníthatja az alap, tehát a Quaestor-károsultakra és a Hungária kötvényeseire érvényes, de a Buda-Cash botrány érintetteit nem kártalanítják a külön alap segítségével.

Mit kell tudni a kártalanításról?

  • A törvényjavaslat a Kárrendezési Alapot hozza létre, amely feladat lesz a kártalanítás.
  • A károsultaknak 2016. február 15-ig kell benyújtaniuk a kérelmüket, amiben meg kell adni a kötvények pontos adatait, erről március 31-ig dönt a Kárrendezési Alap és tájékoztatást nyújt az ügyfeleknek. Ezután pedig 60 napon belül megtörténik a kártalanítás, a folyamat nagyjából május végéig lezárul.
  • Az alap tevékenységét az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) végzi.
  • Az alap saját forrásból, a jegybanktól, bankoktól felvett kölcsönből, kötvénykibocsátásból és egyéb bevételekből fizetheti a kártalanítást.
  • A kártalanítás felső határa 30 millió forint lehet, de nem feltétlenül a teljes összeget kapja meg az ügyfél, ugyanis a kártalanítás összegéből le kell vonni a korábban elért hozamokat, és a befektetőnek önrészt is kell vállalnia.
  • A visszatérítendő összegből először levonják a hozamot. Az így számított összegből le kell vonni a BEVA által nyújtott kártalanítást.
  • Az önrészt sávosan határozzák meg. 3 millió forintig nem kell önrészt vállalni, 3 millió felett pedig 11 százalékos az önrész mértéke.
Címkék:
megtakarítás, budacash, quaestor, hungária, quaestor botrány, buda cash botrány,