Átalakul a NAV: változik a vagyongyarapodási vizsgálat

Pénzcentrum2015. december 1. 10:31

Benyújtotta a parlamentnek a kormány a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) átalakításáról és egyéb ügyekről szóló törvényt. Több pontosító rendelkezés mellett a jogszabály módosítaná a vagyongyarapodási vizsgálatok lefolytatását- írja a Népszabadság.

A vagyonosodási vizsgálat egy személyi jövedelemadót érintő ellenőrzés, de speciális szabályai vannak. A hatóság az innen-onnan birtokába jutott információkkal felfegyverkezve száll ki a vagyonos magánszemélyhez, majd megpróbálja becsléssel megállapítani, mennyi pénzből tartható fenn az ő életmódja. Ezt az értéket vetik később össze a papíron a család rendelkezésére álló havi jövedelmével.

Ezt az eljárást azonban jövőre csak sokkal szűkebb körben alkalmazhatja a hatóság. A becslésnek kizárólag a vagyon elleni bűncselekmények, a pénz- és bélyegforgalom biztonsága elleni bűncselekmények, a költségvetést károsító bűncselekmények, a pénzmosás és a gazdálkodás rendjét sértő bűncselekmények gyanúja miatt indított büntetőeljárás esetén van helye. Ezzel pedig az egyik leghatásosabb fegyver kerül ki az adóhatóság kezéből.

Címkék:
NAV, megtakarítás, vagyonosodási vizsgálat,