Ezt bukták most a quaestorosok: lehet, hogy nem kapnak kártalanítást

Pénzcentrum2015. november 17. 16:31

Kedden reggel derült ki, hogy az Alkotmánybíróság helyt adott a Quaestor-törvény ellen benyújtott kifogásoknak és a törvény lényeges pontjait megsemmisítette. Emiatt egyelőre biztos, hogy nem kapnak kártalanítást a Quaestor-alapból a pórul járt ügyfelek, kérdéses, hogy számíthatnak-e egyáltalán a kártalanításra.

A Quaestor-törvényt kedden reggel elkaszálta az Alkotmánybíróság (AB), mivel az nem felelt meg Magyarország Alaptörvényének. Az elbírálást egyébként a kárrendezésben nem részesülő magánszemélyek és a Befektető-védelmi Alap (Beva) egyes tagjai egyaránt kérvényezték.

Mit mondott ki az AB?

A magánszemélyek beadványa alapján az Alkotmánybíróság kimondta, hogy a törvény egyetlen konkrét cégcsoport ügyfeleinek veszteségét térítené meg és a cég ügyfelei közül is csupán a Quaestor-kötvényeseket kártalanítanák.

Ez negatív diszkrimináció a cég más ügyfeleivel és más befektetési szolgáltatók ügyfeleivel szemben is, ezért a törvény erre vonatkozó részét megsemmisítették.

A lehetőséget azonban nyitva hagyták arra, hogy a törvényt átírva, az Alaptörvénynek megfelelően kártalaníthassák az ügyfeleket. Ebben az esetben viszont valószínűleg minden szolgáltató minden ügyfelére vonatkoznia kellene a törvénynek.

A Beva tagok beadványa alapján is megsemmisített néhány részt az AB.

  • Egyrészt Alaptörvény-ellenes, hogy a Quaestor-törvény nem biztosított elegendő felkészülési időt a befektetési szolgáltatóknak arra, hogy a kártalanításhoz szükséges több mint 100 milliárd forintot összegyűjtsék.
  • Másrészt a törvényi garanciák hiányában a tulajdonkorlátozás aránytalan mértékű lenne. A kártalanítást a rendes befizetésen felüli előlegként kellett volna állnia a befektetési szolgáltatóknak, azonban az előlegért cserébe nem kapnak ellenszolgáltatást és a megtérülése kiszámíthatatlan, ráadásul a törvény nem garantálja az előleg visszafizetését.

Mi jöhet most?

Nehéz megjósolni, hogy a törvényhozás új törvényt ír vagy sem, mindenesetre az AB nyitva hagyta a lehetőséget, hogy új törvény születhessen a kártalanításra. A döntés egyébként egyértelműen kedvez a befektetési szolgáltatóknak, hiszen így nem kell a garantált visszatérítés ígérete nélkül 100 milliárd forintot összeadniuk. Ha nem születik törvény a (kibővített) kártalanításról, akkor viszont a magánszemélyek várhatóan nem kapnak kártalanítást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A bankszövetség is kommentálta a döntést

"A Magyar Bankszövetség előremutatónak tartja az Alkotmánybíróság döntését, különösen azért, mert az átlagon felüli hozamokra vadászó befektetők kárpótlását nem lehet direkt vagy indirekt módon a társadalommal megfizettetni" - mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára. A magyar bankszektor szabályozotton és tisztességes módon működik, így a bankszektornak semmilyen felelőssége sem lehet a bankszektoron kívül működő brókercégek és vezetőik tevékenységével kapcsolatban - tette hozzá.

Címkék:
Alkotmánybíróság, megtakarítás, quaestor,