Mi van itt? Tömegével mondják fel a betétszámlákat Magyarországon

Portfolio2015. november 11. 13:36

Május óta nem látott mértékben, 67 milliárd forintot vontak ki a magyar háztartások a hazai bankbetétekből, de szeptemberben az állampapírok mellett a részvények is a népszerűbb célpontok között voltak. Az értékpapír-befektetések között az ősz első hónapjában is az állampapír-befektetések taroltak, ide több mint 43 milliárd forintot tettek a magyarok. A befektetési alapok között továbbra is a kötvényalapok a legnépszerűbbek, bár a havi tranzakciós adatok csak kis mértékű, 1,35 milliárdos keresletet mutattak szeptemberben a befektetési jegyek iránt.

Az MNB szeptemberre vonatkozó értékpapír-statisztikai adatai alapján az ősz első hónapjában több mint 60 milliárd forintot vontak ki a befektetők a bankbetétekből, amelyhez hasonló mértéket legutoljára májusban láthatunk. Az értékpapírok a közel 43 milliárd forintos tranzakcióval ismét pluszban zárták a hónapot, bár ez elmarad az augusztus végén mért 90 milliárdos tranzakciótól.

Szeptemberben nemcsak az állampapírok voltak kelendőek, hanem a részvények is, az állampapírok 43 milliárdos tranzakciója után ebbe az értékpapír-kategóriába tették a legtöbb pénzt a magyar háztartások, közel 12 milliárd forintot. Szeptemberben a befektetési jegyek is kisebb pluszban zártak, a banki kötvényekből és a jelzáloglevelekből azonban összesen közel 14 milliárdot vont ki a magyar lakosság.

KATTINTS! Ide rakják pénzüket a profi hozamvadászok

Éves alapon 703 milliárd forinttal nőtt a háztartások bankbetétben és értékpapírokban elhelyezett megtakarítása, a legnagyobb mértékű növekedést az állampapíroknál lehetett megfigyelni több mint 651 milliárd forinttal. Az állampapírok után a legnagyobb állományváltozás éves összehasonlításban a bankbetéteket és banki kötvényeket jellemezte, a befektetési jegyek mostani állománya csupán 52 milliárddal haladta meg az előző évi szeptemberi állományadatokat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A befektetési alapok háztartásoknál lévő állománya szeptember végén 3840 milliárd forint volt, melyből a legnagyobb részt, 953 milliárd forintot a kötvényalapokban kezelnek. A kötvényalapok után a pénzpiaci alapok a legnépszerűbbek a magyarok körében, és szinte fej-fej mellett állnak az abszolút hozamú alapokat is magába foglaló származtatott alapok és az alapok alapja konstrukciók.

Címkék:
befektetés, spórolás, megtakarítás,