Több mint 300 milliárd forintnyi valutát tartanak otthon a magyarok

Világgazdaság2015. november 10. 09:00

Több mint két és félszeresére nőtt egy év alatt a lakosságnál lévő valuta mennyisége - írja a Világgazdaság.

A június végéig számított egy év alatt 305,3 milliárd forintra nőtt a hazai háztartások devizában tartott készpénzállománya - derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. 2014 végén még a júniusi mennyiség kevesebb mint felét, 148,7 milliárd forintnyi külföldi fizetőeszközt tartott készpénzben a lakosság.

Nem csak a valutakészletek nőnek gyors ütemben, hanem a devizaszámlák is. Az MNB adatai szerint szeptember végén 979,5 milliárd forintnyi devizabetétet tartott a lakosság a pénzügyi szolgáltatóknál, ami közel 12 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A devizabetétek összetétele is erősen átrendeződött, a látra szóló és a folyószámlabetétek mennyisége 44,3 százalékkal nőtt a szeptemberig tartó egy év alatt, míg az éven belül lekötött betéteké több mint negyedével csökkent.

A lap szerint két oka lehet a folyószámlán lekötetlenül tartott eszközök és a készpénzállomány növekedésnek. Egyrészt a devizában elhelyezett megtakarításoknál csökkentek az elmúlt két évben az elérhető betéti kamatok, másrészt a forintbetétek kamatai is hasonlóan alacsony szinten mozognak. Ez pedig arra ösztönözheti a háztartásokat, hogy nagyobb arányban tartsanak maguknál devizát, hiszen jelentősebb hozamot - betétlekötéssel legalábbis - most sem forintban, sem devizában nem lehet elérni.

Címkék:
készpénz, megtakarítás, deviza,