Nyereménye nagy részét két év alatt elszórta a magyar lottómilliomos

Pénzcentrum2015. november 6. 16:01

Több mint félmilliárdot kaszált a Skandin az a győri házaspár, akik a pénzük jelentős részét el is tapsolták mióta megkapták a nyereményüket. Időközben azonban megtanulták, hogyan kell kezelni ekkora összeget és mostanra már többféle befektetésük is van, azonban lehet, hogy a portfóliójuk sem túl biztonságos. Mutatjuk, hogyan fektethetik be a pénzüket úgy, hogy a lehető legnagyobb biztonságban legyen.

Két évvel ezelőtt 630 millió forintot nyertek a Skandináv lottón Andraschekék, akik azóta több rossz befektetési döntést is hoztak. A brókerbotrányokon 40 milliót bukott a házaspár, de még így is maradt annyi pénzük, hogy kávézót nyithassanak - írja a Kisalföld.hu.

Elmondásuk szerint mostanra már megtanulták kezelni a pénzt és tudatos döntéseket hoznak:

  • 150 millió forintot tettek félre úgy, hogy bármikor hozzáférjenek, és
  • Öt lakást vásároltak Győrben, amiket a helyi autógyár dolgozóinak adnak ki.

Befektetés szempontjából kiváló lehet a lakásvásárlás. Nemcsak az ingatlanárak ugorhatnak meg a következő években, de az albérleti díj is magas lehet, különösen, ha külföldieknek tuják azokat kiadni. Ennek ellenére Andraschekék befektetési portfóliója (az elmondásuk alapján) eléggé egyszerű lehet, mivel a könnyen hozzáférhető pénz valószínűleg bankbetétben van elhelyezve.

Milyen lehetőségeik lennének a házaspárnak?

Már kisebb megtakarított összegnél is érdemes elgondolkodni befektetési portfólió felépítésén. Ennek lényege, hogy minél több szolgáltatónál, minél több féle termékben helyezzük el a pénzünket. Ezzel két kockázatot csökkenthetünk:

  • A hozam és tőkekockázatot, vagyis, hogy a befektetett pénzünket visszakapjuk hozammal növelten és
  • Az intézményi kockázat ellen, ami azt mutatja, hogy a pénzintézet ahova a pénzünket tettük csődbe megy vagy sem.

A megtakarításunk során mindenképp érdemes a bankbetétekre alapozni, amiben a vésztartalékainkat tarthatjuk, de érdemes a lakossági állampapírokba és befektetési alapokba is pénzt tenni, ugyanis ezeket TBSZ számlán tartva kamatadó és egészségügyi hozzájárulás kedvezményt, illetve mentességet kaphatunk 3, illetve 5 év után.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hosszabb távra is tegyünk félre pénzt, ezt megtehetjük ingatlan vásárlásával, mint ahogy a lottónyertesek tették, illetve részvényekbe és életbiztosításokba is befektethetünk. Ezek jellemzően több évtizedes távlatban térülnek meg.

A szakértőknek érdemes alternatív befektetések után nézni. A különleges megtakarításokkal ugyanis akár néhány év alatt többszörösére nőhet a befektetett pénzünk. Fontos, hogy csak akkor vágjunk ebbe bele, ha a terület (bor, műtárgyak, festmények, oldtimerek stb.) szakértői vagyunk (vagy egy megbízható ismerősünk legyen az), ugyanis rendkívül magas a kockázata ezeknek a befektetéseknek.

Ha részletesebben szeretnél olvasni a megtakarítási portfólióról, akkor olvasd el korábbi cikkünket!

Címkék:
lottó, megtakarítás, lottómilliárdos, lottónyertes,