Hogy tudtak ennyi pénzt lenyúlni? Hogy hihettek nekik ilyen sokan?

Pénzcentrum/MTI2015. október 27. 10:47

Piramisjáték szervezése miatt előzetes letartóztatásba helyeztek egy párt Spanyolországban, a vád szerint a gyanúsítottak 28 millió eurót (8,7 milliárd forint) csaltak ki mintegy 50 ezer áldozatuktól - közölték vasárnap bírósági források.

Nevük elhallgatását kérő illetékesek arról számoltak be, hogy José Manuel Ramírez és Maria Pilar Otero ellen csalás, bűnszövetkezetben való részvétel, valamint pénzmosás miatt emeltek vádat a spanyol hatóságok.

A pár könnyű és gyors pénzkereseti lehetőséget ígért az áldozataiknak, akik ennek reményében csatlakoztak az "Unetenet" nevű internetes hálózathoz, amely hivatalosan az adóparadicsomként ismert karib-tengeri Saint Vincent és Grenadine-szigeteken volt bejegyezve.

A vádlottak és társaik azt állították, hogy 16 300 euró (5 millió forint) befektetésével évi 61 300 euróhoz (19 millió forint) lehet hozzájutni.

 A hálózat működtetői arra bíztatták a csatlakozókat, hogy a hasznuk növelése érdekében szervezzenek be újabb befektetőket.

A tájékoztatás szerint az ügyben eljáró vizsgálóbíró szerdán döntött az előzetes letartóztatás elrendeléséről. Az eljárás a cég egy volt alkalmazottjának feljelentése nyomán indult meg, és az üggyel kapcsolatban eddig húsz embert hallgattak ki Spanyolország-szerte.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Ponzi-sémának is nevezett piramisjáték a befektetők naivitását kihasználó csalási rendszer. Hatalmas profitot ígérnek a befektetőknek, de a pénzeket valójában nem fektetik be, és a szédületes haszon által vonzott újabb befektetők pénzéből mindig az előző kör befektetőit fizetik ki. A rendszer egy idő után összeomlik a saját súlya alatt.

Címkék:
megtakarítás, piramisjáték, spanyolország, adóparadicsom,