Újra élre tör a legális pénzmosás: így lazultak a szabályok

Világgazdaság2015. október 26. 09:34

Júniustól Októberig több mint 11 milliárd forintot tettek az újonnan nyitott SMSZ-ekre. A siker elsősorban az adószabályok lazulásának köszönhető - írja a Világgazdaság.

Az év harmadik negyedévében feltűnően népszerű volt a Stabilitási Megtakarítási Számla (SMSZ), 169-en nyitottak számlát, amire 11,2 milliárd forintot helyeztek el, ezzel a második legsikeresebb három hónapot tudhat maga mögött a konstrukció, amit elsősorban az adószabályok lazításának köszönhet.

Július óta ugyanis az SMSZ-ekre befizetett pénzt egy éven belül 20, egy éven túl pedig 10 százalékos adóteher mellett lehet kivenni, ez a lehetőség egy évig, 2016 júniusának végéig él. Ezután a korábbi szabályok szerint adózik majd az SMSZ, vagyis az első három évben még a személyi jövedelemadó (szja) dupláját, vagyis jelenleg 32 százalékot vonnak le a pénzből, ha valaki ki akarja venni. Ezután évről évre csökken az adóteher, a negyedik évben a személyi jövedelemadónak megfelelő kulccsal (jelenleg 16, jövőre 15 százalékos), az ötödikben az szja-kulcs feléve adózik az SMSZ, ezt követően pedig adómentesen felvehető a megtakarítás.

Címkék:
megtakarítás,