Komoly vihar a unit-linked biztosításoknál: 20 százalékos bukta is van

Világgazdaság2015. október 19. 08:34

Jelentősen esett a most lezárt negyedévben a részvényeket tartó unit linked portfóliók árfolyama. Bár 20 százalékos bukások is vannak, a biztosítók szerint nem esik vissza az értékesítés - írja a Világgazdaság.

Gyenge negyedévet zártak a befektetési egységhez kötött (unit linked) eszközalapok a biztosítók honlapján elérhető árfolyamadatok szerint. Vannak persze pluszos alapok is, a magyar állampapírpiac ugyanis jól teljesített, de az emelkedések mértéke meg sem közelíti az árfolyamcsökkenésekét.

Hogy a teljes állományból pontosan mennyi lehet részvényekben, arról nincs adat. A Befektetési Alapkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) tagjai is kezelnek azonban unit linked eszközalapokat mintegy 440 milliárd forint értékben, ennek csaknem 40 százaléka volt félévkor részvénybefektetés. Vagyis miközben a normál befektetési alapok közül a háztartások ritkán választanak részvény jellegűt, ha életbiztosításról van szó, már nem idegenkednek annyira a kockázatosabb portfólióktól. A legnagyobb unit linked alapok azonban általában biztonságosabb, állampapírokba fektető vagy vegyes alapok.

Címkék:
megtakarítás, unit-linked,