Hamarosan lejárhatnak a TBSZ-ek: így kerüld el az adófizetést

Portfolio2015. október 13. 15:31

A csökkenő jegybanki alapkamatnak miatt a megtakarítók is keresik az alternatív befektetési lehetőségeket, ennek nagy nyertesei voltak a befektetési alapok és a lakossági állampapírok. Mind a két befektetést gyakran TBSZ számlán keresztül érik el az ügyfelek, arra azonban figyelni kell, hogy az öt év lejárata után a megtakarításunk átkerülhet egy kedvezményeket nem biztosító értékpapírszámlára.

A piaci környezet változásával (csökkenő hozamkörnyezet) a befektetők preferenciái is változtak, a hozamkeresésből a legjobban az abszolút hozamú és vegyes alapok jöttek ki győztesként. Emellett a megtakarítók egyre több szolgáltatást és támogatást várnak el a szolgáltatóiktól

 - mondta Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Horváth István szerint a befektetési alapok iránti kereslet a jövőben is pozitív lesz, ezt segíti a tartósan alacsony kamatszint is. A lakosság és intézményi befektetők mellett új ügyfélszegmenst jelenthetnek a kkv-k. A lakossági állampapírok továbbra is komoly versenytársat jelentenek, emellett a tőkepiaci megingások és a befektetői bizonytalanság növekedése is új lehetőséget teremt a befektetési alapoknak.

Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója a 2010-ben nyitott TBSZ-ek idei lejáratának fontosabb tudnivalóiról beszélt előadásában:

  • December 31-ével közel 10 ezer tartós befektetési számla jár le a K&H-nál.
  • Amennyiben a befektetők szeretnék kivenni a 2010-ben nyitott számlán lévő megtakarításaikat, nincs tennivalójuk, mivel a számla automatikusan lejár, és az ott tartott összeg átkerül egy sima értékpapírszámlára.
  • Amennyiben valaki szeretné meghosszabbítani az idén lejáró TBSZ-ét, írásban kell nyilatkoznia a számla meghosszabbításáról. Ebben az esetben vagy egy idén nyitott TBSZ-re vagy egy újonnan nyitott TBSZ-re kerül át az eddig megtakarított összeg, mellyel megspórolható a gyűjtőév.
  • A TBSZ-szel rendelkezők számára fontos információ, hogy részkivételre nincs lehetőség, a számla meghosszabbítása tehát csak a teljes állománnyal lehetséges.
Nemcsak a K&H-nál, hanem minden szolgáltatónál lejárnak a 2010-ben nyitott TBSZ-ek, így a számlákon tartott pénz kamatadó és egészségügyi hozzájárulás mentesen felvehető lesz 2016. január 1-től. Ugyan a szolgáltatóknál más szabályok lehetnek érvényesek a számla meghosszabbítására, de a legtöbb esetben erre van lehetőség. Ennek részleteiről azonban a pénzintézetünknél kell érdeklődnünk.

Címkék:
befektetési alap, tbsz, megtakarítás,