Pénzmágiával csalta ki a bankkártyaadatokat a jós

Blikk2015. október 9. 16:32

Pénzmágiát ígért az a férfi, aki 4,6 millió forintot zsákmányolt áldozataitól. A banki adatok elkérése után viszont online oldalakon költötte el az "ügyfelei" pénzét. A csalók összesen már 162 millió forintot nyúltak le a banki ügyfelek számláiról idén. Mire ügyeljünk, hogy ne lophassák el az adatainkat?

A férfi azt állította, hogy pénzmágiát végez és ehhez a gyanútlan áldozatok bankkártya adatait kérte el. Majd az így megszerzett adatokkal feltöltötte mobiltelefon egyenlegét, majd internetes fogadásokat kötött, online szerencsejátékokat játszott.

A férfi annyira körültekintő volt, hogy a mágia idejére még a mobiltelefonokat is kikapcsoltatta az őt megkereső emberekkel, így nem kaphattak sms értesítést az illetéktelen bankszámla műveletekről. A jós összesen 56 bankkártya adatait megszerezve mintegy 4,6 millió forinthoz jutott hozzá törvénytelenül - írja a Blikk.

Mennyi pénzt nyúltak le idén a csalók?

Közel 24 százalékkal, 161,9 millió forintra emelkedett az első negyedévben a fizetési kártyákkal végrehajtott visszaélések értéke Magyarországon, a műveletek száma ötezer közelébe nőtt. Jelentősen nőtt az internetes tranzakciókhoz köthető visszaélések aránya, az összes csalás 70 százaléka ezekből a visszaélésekből ered, ugyanakkor a belföldi bankközi tranzakcióknál is nőtt az esetek száma, de a kárérték majdnem a felére, 11 millió forintra csökkent 2014 első negyedévéhez képest. A kibocsátói oldalon leírt kár kétharmadát a pénzügyi szolgáltatók viselik.

Hogyan vigyázzunk a bankkártyánk adataira?

A legfontosabb, hogy a bankkártya adatainkat ne adjuk ki akárkinek, és körültekintően kezeljük a számokat:

  • Figyeljünk vásárlásnál, készpénzfelvételnél, nehogy valaki közvetlenül mögöttünk álljon. Vigyázzunk a bankkártyánkra.
  • Takarjuk el a terminál billentyűit, amikor megadjuk a PIN kódunkat.
  • Adjunk meg sms-értesítőt, így azonnal jelzést kapunk arról, hogy használták a kártyánkat.
  • Ha olyan tranzakcióról kaptunk sms-t, aminél nem mi fizettünk, nem mi vettünk fel készpénzt, azonnal hívjuk bankunkat.
  • Állítsunk be limitet a bankkártyánkhoz.
Még mindig a legbiztonságosabb

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Minden hasonló esetnél fontos hangsúlyozni, hogy a bankkártya még mindig az egyik legbiztonságosabb fizetési eszköznek tekinthető (például a készpénzhez képest).

A kártya kis odafigyeléssel, az alapvető szabályok betartásával nagyon biztonságosan használható, a pénzünk biztonságban van rajta, a visszaélések száma a teljes kártyahasználathoz képest elenyészőnek mondható.

Címkék:
csalás, bankkártya, megtakarítás,