Diákszámlád van? Így bankolhatsz ingyen

Világgazdaság2015. október 6. 09:01

A diákszámlák között az ingyenes számlavezetési díjú termékek a legnépszerűbbek. A számlavezetési díjat viszont a tranzakciókról kapott SMS értesítéssel kompenzálják a bankok - írja a Világgazdaság.

Az egyes bankoknál némileg eltérő, hány éves korig hajlandók az olcsó számlacsomagot biztosítani. Az OTP, az FHB és az MKB 24 éves korig adja a diákszámlákat, a K&H-nál 25, az Ersténél és az UniCreditnél 26 éves kor a limit. Egy felsőoktatási hallgató, aki havonta 50-60 ezer forintot kap a számlájára számos ingyenes számlavezetési díjú ajánlat közül válogathat, és ha nem kér SMS-értesítést, gyakorlatilag ingyen megúszhatja a bankolást egész évben. Ahol van számlavezetési díj, annak mértéke 200-300 forint körül alakul havonta, az árérzékeny egyetemistákat azonban már ennyi is elriaszthatja.

A fiatalok többsége általában a kártyás készpénzfelvételt és a kártyás vásárlást használja a banki szolgáltatások közül. Előbbinél egyébként is lehet kérni a havonta két ingyenes lehetőséget, utóbbi pedig a bankoknál a tranzakciós illeték bevezetése ellenére végül díjmentes maradt. Amiért viszont szinte mindenhol fizetni kell, és szintén igényli a diákok többsége, az a különféle tranzakciókról szóló SMS-értesítés, amelynek alkalmankénti díja nagyon változatos lehet a bankoknál, de általában 10-50 forint között mozog.

Ahogy a cikkből is kiderül, az SMS értesítés megszűntetésével, vagy magas limit beállításával (pl. 20 ezer forint) sokat spórolhatnak a diákok. Ez utóbbit egyébként a netbankon keresztül is módosíthatják pár perc alatt. A magas limit beállításával a kisebb, pár ezer forintos kártyás fizetésekről nem jön majd értesítés, viszont a bank sem számol fel érte pénzt. A magasabb összegű tranzakciók utén viszont ugyanúgy jönni fog az SMS. Ha a számlaegyenlegre lenne kíváncsi a diák, akkor ingyenesen a netbankban, vagy a bank mobilalkalmazásában is megnézheti azt, ráadásul ingyenesen.

Címkék:
bankszámla, megtakarítás,