Hol tartják a pénzüket a magyarok? És miért nem kamatozik?

Pénzcentrum2015. szeptember 29. 18:01

Hiába a magasabb hozam, egy friss felmérés szerint a befektetett tőke biztonsága a legfontosabb a magyaroknak, ha megtakarításról van szó. További fontos szempontok a biztonságon és magas hozamon túl, hogy az bármikor hozzáférhető és rendszeres legyen.

Csupán minden negyedik ember vállalna mérsékelt kockázatot a magasabb hozam érdekében, és a megkérdezettek kevesebb, mint két százaléka kockáztató típus - derül ki a CIB Bank és a GfK közös, megtakarítási szokásokat vizsgáló reprezentatív kutatásából. 

A magyarok döntő hányada nem vállalja be a nagyobb hozammal, ugyanakkor nagyobb kockázattal rendelkező és komolyabb pénzügyi ismereteket kívánó megtakarítási formákat. A jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben pedig jó alternatívát kínálnak a befektetési alapok is. 

A felmérésben résztvevők közel háromnegyede rendelkezik félretett pénzzel, ugyanakkor kevesebb, mint 20 százalékuk fektet kötvénybe, részvénybe, állampapírba vagy befektetési alapba. A megkérdezettek közel egyharmadának egyáltalán nincs megtakarítása, 15 százaléknak pedig százezer forintnál kevesebb tartaléka van.

Loading...

Mire gyűjtünk leginkább?

Abból kiindulva, hogy a biztonság áll az első helyen nálunk, ha megtakarításokról van szó, talán nem meglepő, hogy legtöbben váratlan kiadásokra teszünk félre. A válaszadók fele ennél is előrelátóbb, a nyugdíjas évekre a megkérdezettek 50 százaléka gondol. Lakás- illetve autóvásárlásra megközelítőleg 20 százalék tesz félre, míg nyaralásra közel egyharmaduk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha pedig pénzügyi tanácsokra van szükség, a legtöbben banki szakemberek segítségét veszik igénybe, de sokan informálódnak a pénzintézetek honlapján, illetve tematikus pénzügyi oldalakon, vagy fordulnak családtagokhoz, barátokhoz.

Címkék:
betét, megtakarítás, hozam, kockázat,