Egy év alatt megduplázhatod a pénzed! Persze van pár apróság

Pénzcentrum2015. szeptember 22. 05:53

Az idei év tapasztalatai azt mutatják, hogy sokkal nehezebb jól befektetni a pénzünket, mint azt elsőre gondolnánk. Sokan a saját bőrükön tanulhatták meg, hogy messze nem csak a kamat számít.

A 2015-ös év valószínűleg a pénzügyi botrányokról marad emlékezetes a magyar gazdaságtörténelemben: a Buda-Cash és a Quaestor bedőlése, a Hungária Értékpapír-botrány, na meg persze a legendás karcagi Bróker Marcsika sok családnak okozott kemény heteket, hónapokat.

Az ilyen botrányok kapcsán (is) érdemes átgondolni, megfontolni, hova tegyük a pénzünket, kire bízzuk megtakarításainkat. Van néhány "kötelező" szempont és alapszabály arra is, hol NE tartsuk megtakarításainkat.

Túl szép, hogy igaz legyen

Most akár fél éven belül, garantáltan megduplázhatja pénzét! Használja ki a vissza nem térő lehetőséget és fektessen be azonnal!

Előre szólunk: ma gyakorlatilag alig találni olyan - megbízható, nem átverős - megtakarítást, ami 10 százalékos, vagy annál magasabb kamattal kecsegtet. Ne dőljünk be a hihetetlenül magas kamatoknak, ne dőljünk be a csodálatos ajánlatoknak, az elszalaszthatatlan lehetőségeknek.

Nincs engedély? Akkor felejtős

A legfontosabb, hogy tudjuk azt, hogy a befektetési szolgáltatás engedélyhez kötött tevékenység. A befektetési vállalkozások csak valamely felügyeleti szerv engedélyének birtokában jogosultak befektetési szolgáltatást nyújtani. Ha tehát bizonytalanok vagyunk a szolgáltatóval, tanácsadóval kapcsolatban, ne habozzunk elkérni az engedélyét, engedélyeit. Ha ilyet nem tud felmutatni, vagy többszöri kérésre sem adja át,

 ne hagyjuk nála a pénzünket.

Az országos fiókhálózattal rendelkező bankok, pénzintézetek, takarékszövetkezetek természetesen rendelkeznek a szükséges engedélyekkel, azonban könnyen belefuthatunk - például internetes hirdetésekben, keresésnél - olyan szolgáltatókba, akik nem rendelkeznek a megfelelő jogosultsággal. Legyünk tehát óvatosak.

Befektetéseinket egyébként széles körű védelem illeti meg: ez azonban nem mindegyik pénzügyi eszközre terjed ki, és csak a hivatalos, engedéllyel rendelkező, a Befektető-védelmi Alap tagjai közé tartozó szolgáltatóknál kaphatjuk meg ezt a védelmet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Tudjuk, mibe tesszük a pénzünket!

Érdemes tájékozódni arról, hogy a befektetési vállalkozás milyen befektetési szolgáltatásokat nyújt, és milyen termékeket értékesít! Tájékozódjunk több befektetési vállalkozásról is - így részletesebb információkhoz juthatunk, és akár jobb ajánlatokkal is találkozhatunk. A legtöbb szolgáltató - például bank, takarékszövetkezet, stb. - többféle megtakarítási terméket is kínál: kérdezzünk rá, melyiket ajánlják nekünk, melyik felel meg a legjobban befektetési céljainknak. Arról is érdeklődjünk, van-e átjárás a különféle termékek között, tudunk-e később változtatni.

Fontos tisztában lenni azzal is, hogyan juthatunk hozzá a pénzünkhöz:

általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb lefedettséggel (például országosan minél több fiókkal) rendelkezik pénzügyi szolgáltatónk, annál egyszerűbben és gyorsabban tudunk ügyet intézni.

6 tipp: így biztonságban lesz a pénzed

  • Ne fektess be pusztán egy telefonbeszélgetés alapján!
  • Ne adj át készpénzt - mindig visszakövethető elektronikus utalással helyezd el a befektetésre szánt összeget saját, névre szóló számládra.
  • Ellenőrizd a pénzügyi szolgáltató és az üzletkötő hátterét. Csak megbízható, hatósági engedélyekkel rendelkező szolgáltatónál hagyd a pénzed.
  • Mielőtt hosszútávra szóló szerződést kötnél, gondold át, hogy mi történhet majd befektetéseddel akkor, ha terveid időközben megváltoznak.
  • Mindig olvasd át a tájékoztatókat, figyelj a kapcsolódó kockázatokra!
  • Legyél óvatos azokkal az ajánlatokkal illetve konkrét hozam ígéretekkel, amik túl jól hangzanak ahhoz, hogy igazak legyenek.

Kérdésed van a különböző megtakarítási formákkal kapcsolatban? Kíváncsi vagy, mibe fektesd a nehezen összespórolt pénzed? Írd meg a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címre. Tematikus hetünk utolsó cikkében a TakarékBank szakértői válaszolnak a legérdekesebb olvasói levelekre.

Loading...

Címkék:
pénz, befektetés, megtakarítás, quaestor botrány, buda cash botrány,