Brókerbotrány károsultak: így várhatók a kifizetések

Portfolio2015. szeptember 18. 17:30

Sok újdonságra kell felkészülniük a brókerügyben érintett károsultaknak szeptembertől: a felszámoló most már mindhárom brókerügyben intenzív adategyeztetéseket folytat, a Buda-Cash ügyfelek egy részénél pedig folyamatban van az ügyfélvagyon kiadása. Az ősz azonban vízválasztó a Befektető-védelmi Alap (Beva) tagjainak is: lassan lejár a Beva 110 milliárd forintos MNB-hitele, amit valamilyen forrásból törleszteni kell és őszre várható az Alkotmánybíróság döntése is, amelytől további 88 milliárd forintos kárkifizetés sorsa függ.

Új időszámítás köszönt be az ősszel brókerügyben

Szeptember vízválasztó hónap a brókerbotrányokban érintett ügyfelek számára. A Buda-Cash esetében már elkezdődött a hiánytalanul fellelhető ügyfélvagyon kiadása, ettől a hónaptól kezdve azonban már a Quaestor és a Hungária ügyfelei is fontos telefonhívást kaphatnak.

Mik a mostani fejlemények?

  • A Buda-Cash esetében a 13 ezer ügyfélből mintegy 3-4 ezren juthatnak hozzá hiánytalanul a pénzükhöz, a velük történő egyeztetések és kifizetések folyamatban vannak.
  • Szeptember 1-től megindult a Quaestor-ügyfelekkel való adategyeztetés is, a felszámoló közlése szerint a fiktív kötvényeken kívül minden értékpapír és pénzeszköz rendelkezésre áll az ügyfélszámlákon, így azokat gyorsított eljárásban, az ügyfélvagyon másik befektetési szolgáltatóra való átruházásával adják ki.
  • A Quaestorhoz hasonlóan a Hungária ügyfeleivel is elkezdődött a kapcsolatfelvétel, a pontos hiány feltárása azonban még mindig folyamatban van (a felszámoló folyamatosan kapja vissza az ügyfeleknek küldött egyenlegközlőket).

Azoknál a károsultaknál, ahol az ügyfélvagyont nem sikerült hiánytalanul feltárni, a Beva kezdi meg a kártalanítást.

Mikor indulhat el a kártalanítás a károsultaknál?

  • A Buda-Cash ügyfelei között sokan maradtak olyanok, akiknél hiányt tártak fel az értékpapírok között. Nekik homogén csoportok képzése után, arányosítva fizet majd a felszámoló. A továbbra is hiányzó értékpapírok után pedig a Beva áll helyt maximum 20 ezer eurós összeghatárig.
  • A fiktív Quaestor-kötvénnyel rendelkezők számára a Bevát érintő kifizetések javarészt lezajlottak, a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapjából (Quaestor Alap) történő kártérítés elindulására pedig az Alkotmánybíróság őszi döntéséig várni kell.
  • A Hungária Értékpapírnál továbbra is arra várunk, hogy a felszámoló megállapítsa az ügyfélvagyon mértékét és azt, hogy ennek mekkora része adható ki hiánytalanul. Az előzetes hírek szerint azonban nem valószínű, hogy ez esetben ki lehet majd hagyni a Bevát a kártalanításból, ezt bizonyítja az alap 3,5 milliárd forintot meghaladó, erre a célra képzett tartaléka is.

Arról, hogy a kártalanítások pontosan mikor indulhatnak el, egyelőre nincs információ.

Mennyit fizet még a Beva?

Azt már tudjuk, hogy első körben a Beva 110 milliárd forintnyi hitelt vett fel július elején az MNB-től a brókerügyek kárkifizetésére. Ebből 88 milliárd ment a fiktív Quaestor-kötvényekre 20 ezer eurós összeghatárig, a fennmaradó összeget pedig a Buda-Cash és a Hungária ügyfeleinek kártalanítására vette fel az alap (nagyjából 18 és 4 milliárd forintos megosztással a céltartalék-képzés szerint). Mindezek fényében az alapnál október elején jelentkezni fog a 110 milliárd forintos hitel visszafizetésének kötelezettsége, mivel az MNB-től csak 3 hónapos áthidaló kölcsönt vehetett fel az alap.

Azt is tudjuk, hogy a Quaestor Alapnak (aminek kártalanítási kötelezettségét szintén a Beva-tagok állják) további közel 88 milliárd forintot kell kifizetnie a 6 millió forint feletti (de maximum 30 millió forintos összeghatárig) fiktív kötvénnyel rendelkező károsultak számára. Erre az összegre az alap egyelőre sem piaci szereplőktől, sem az MNB-től nem kapott hitelt a folyamatban lévő alkotmánybírósági eljárások miatt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Lényegében tehát 198 milliárd forintot tesz ki a teljes összeg, ami a brókerbotrányok miatt a Beva tagjaira hárul. A DRB Bankcsoport betéteseinek kártalanítása ezt az összeget még 103 milliárddal dobja meg a bankszektor számára az OBA kártalanításán keresztül, és mivel a Beva-befizetések 90%-át is a bankok adják, így nekik mindez több mint 280 milliárd forintnyi költséget jelent (igaz, a Quaestor Alapba befizetett összeget a Beva-tagok később leírhatják a társasági adóból és a bankadóból).

 

Címkék:
megtakarítás, budacash, quaestor, beva, brókerbotrány,