Vigyázz, milyen pénzt veszel ki az ATM-ből! Akár le is csukhatnak

Pénzcentrum2015. július 27. 05:46

Különös felhívás jelent meg múlt héten a rendőrség hivatalos honlapján. Egy férfit azért keresnek a kaposvári zsaruk, mert pénzt talált egy ATM bankjegykiadó nyílásában.

Július 17-én jelent megy a Kaposvári Rendőrkapitányság felhívása a police.hu-n: a somogyi zsaruk lopás gyanúja miatt folytatnak eljárást ismeretlen tettes ellen.

A rendelkezésre álló adatok szerint a képeken látható ismeretlen férfi márciusban egy kaposvári bankjegykiadó automata pénzkiadó nyílásában nagyobb összegű készpénzt talált.

A bankjegyeket eltulajdonította, ahelyett, hogy azokat az automatától távozó sértettnek átadta volna.

Ez bizony lopás

Képzeljünk el egy első hallásra talán ártatlannak, vagy szerencsésnek tűnő szituációt. Pénzt veszünk fel egy ATM-ből, ám - még mielőtt betennénk a kártyánkat a bankjegykiadó automatába - észrevesszük, hogy annak pénzkiadó nyílásában már van pár bankjegy.

Valószínűleg a legtöbben nem sokat gondolkoznának, eltennék a "talált" pénzt.

Pedig ez lopásnak számít.

Az esetet a Büntető Törvénykönyv (Btk.) 370. §-a szabályozza. Eszerint "aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el".

Az ATM által kiadott pénz a kártyabirtokos tulajdona, a megtaláló köteles az esetet a bankban jelezni és a pénzt leadni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Btk. hivatkozott paragrafusa szerint egyébként a lopást (ha kisebb értékre történik) két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetik. Ha 500 ezer forintnál nagyobb összeget találunk az ATM-ben, az viszont már nagyobb értékű lopásnak minősül, így három évig terjedő szabadságvesztéssel is járhat.

Akkor mit tegyünk?

Ha pénzt találtunk az ATM bankjegykiadó nyílásánál, hívjuk az automatán szereplő telefonszámot - a bank munkatársa elmondja majd, mi a teendő. Ha bankfióknál levő ATM-nél történt az eset, érdeklődhetünk a fiókban is (ha nyitva van).

Ha bármi szokatlant tapasztalunk, inkább ne használjuk az automatát.

Fontos tudni, hogy a bankjegykiadó automatáknál fénykép készülhet (és általában készül is).

 

Címkék:
ATM, megtakarítás, bankjegy,