Nagy változás jön a boltokban: meddig kell még erre várnunk?

Pénzcentrum2015. július 27. 12:04

Az újonnan kibocsátott bankkártyák többsége már érintéses fizetésre alkalmas, sok helyen mégsem tudjuk ezt a plusz szolgáltatást kihasználni. Mikortól fizthetünk mindenhol érintéses módszerrel? Megkérdeztük az egyik legnagyobb terminál-tulajdonost.

Egyre több bankszámla-tulajdonosnak van érintéses fizetésre alkalmas bankkártyája, amivel egyre több helyen tud fizetni. Azonban van olyan kisbolt, ahol ugyan igényelték a POS terminál cseréjét, mégis akár hónapok óta várnak az új készülékre.

Miért jó az érintéses fizetés?

Az érintéses kártyás fizetés célja, hogy gyorsabbá és könnyebbé tegye a boltban a fizetést. Míg a nagyobb összegű vásárlásoknál a PIN-kódos tranzakciókkal kerülhetjük el, hogy nagyobb mennyiségű készpénzt kelljen vinni a nagybevásárláshoz, addig az érintéses fizetés lényege, hogy a kisebb összegű (maximum 5 ezer forintos) tranzakciókat tegye gyorsabbá.

Ez utóbbi különösen a kisebb boltokban lehet fontos, ahova csak egy-két apróságért ugrunk be. Azzal viszont, hogy a kisebb üzletekben még nem cserélték le a POS terminálokat, ezt a könnyítést egyelőre nem tudjuk kihasználni.

Mikor fizethetünk mindenhol érintéses módszerrel?

2017 végéig valamennyi POS terminált lecseréljük érintéses fizetésre alkalmas készülékre. A folyamat ütemezetten történik, ugyanakkor, figyelembe véve az érintett eszközök nagy számát előfordulhat, hogy a kereskedőknek az igényléstől hosszabb várakozási idővel kell számolniuk

 - válaszolt a Pénzcentrum kérdésére a terminálok egyik vezető hazai tulajdonosa, az OTP. Eszerint 2018-ban már (valószínűleg) minden terminállal rendelkező üzletben elérhető lesz az érintéses fizetés.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A jegybank első negyedéves adatai alapján egyébként a POS terminálok 52 százaléka alkalmas érintéses fizetésre, ez azt jelenti, hogy a következő években nagyjából 46 ezer készüléket kell lecserélnie a terminál kibocsátóinak.
Loading...

Azt érdemes kiemelni, hogy ezzel csak a fizikailag lesz elérhető az érintéses fizetés, ugyanis a terminálok cseréjén kívül a kártyatársaságokkal is le kell szerződnie a szolgáltatóknak ahhoz, hogy az érintéses fizetés elérhető legyen. Ez a Paypass esetében a legtöbb termináltulajdonosnál már megoldott, de a PayWave esetén ezek a szerződések még megkötésre várnak.

 

Címkék:
vásárlás, bolt, megtakarítás, pos terminál,