10 százalékos hozam? Mutatjuk, milyen feltételekkel juthatsz hozzá

Pénzcentrum2015. július 12. 13:01

A lakástakarék-pénztár az egyik legmagasabb biztos hozammal kecsegtető megtakarítási forma, igaz, a kiemelkedő hozamért bizonyos feltételeket kell teljesítenünk. A Pénzcentrum összeszedte, hogyan kaphatod meg biztosan a 30 százalékos állami támogatást.

Ha megtakarításokról beszélünk, akkor gyakran merül fel a lakástakarék-pénztár (LTP), mint célzott előtakarékossági forma, hiszen 30 százalékos állami támogatást kapunk minden befizetés után, ami 10 százalék feletti hozamot jelent négy éves futamidő mellett. Ahhoz azonban, hogy megkapjuk a támogatást, a megtakarított összeget lakáscélra kell felhasználnunk (kivéve a 2009 júliusa előtt kötött nyolc éves szerződések esetén). Pontosan mit is jelent a lakáscél, milyen dokumentumokat kell benyújtanunk ahhoz, hogy megkapjuk az állami támogatást?

Az állami támogatás jóváírásának alapvető feltétele, hogy pontosan fizessük a megtakarításainkat, ha ugyanis több hónapos késedelembe esünk, akkor előfordulhat, hogy elbukjuk a befizetésünk után járó 30 százalékos jóváírást.

Erre használhatjuk fel a lakástakarékot

Az lakástakarék-pénztár befizetései ezekben az esetekben minősülnek lakáscélnak:

  • Lakásvásárlás (lakótelek vásárlása)
  • Lakás célú ingatlan felújítása, bővítése, korszerűsítése
  • Lakáshitel kiváltása, előtörlesztése
  • Közművesítés
  • Társasházak esetén közös részek felújítása
Lényeges, hogy az üdülő minősítésű ingatlanokra nem lehet felhasználni az LTP befizetéseit, illetve ha mégis így tennénk, akkor bukjuk a befizetés után járó állami támogatást (ha egyéb célra használjuk fel a pénzt, akkor sem kapjuk meg az állami támogatást).

Milyen dokumentumok szükségesek a lakáscél igazolásához?

A lakáscélt több dokumentummal kell igazolni, elsősorban szükség van a tulajdoni lap 30 napnál nem régebbi kivonatára, amivel igazoljuk, hogy a lakóingatlan a saját, vagy közeli hozzátartozónk nevén van. Erre mindegyik lakáscél esetében szükség van. Be kell továbbá nyújtani az adásvételi szerződést, a hitelszerződést lezáró dokumentumot, vagy a számlákat, amikkel a lakáscélú felhasználást igazolhatjuk.

Különleges szabályok vonatkoznak ebből a szempontból a felújításra, bővítésre és korszerűsítésre. Ezekhez ugyanis nem csatolható hivatalos, jogász által elfogadott dokumentum, mint az adás-vételi szerződés vagy a hitel lezárásáról szóló szerződés. A felújításhoz szükséges alapanyagok vásárlása mellett a szakemberek munkabérét is elszámolhatjuk lakáscélú felhasználásként.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Alapanyag címén az alábbiakat lehet elszámolni:

  • Festékek, hideg és meleg burkolóanyagokat.
  • Fűtőtestek, légkondicionáló berendezések és a hozzájuk tartozó szerelékek.
  • Beépített bútorok és beépített műszaki berendezések. Ezeknél lényeges, hogy a számlán szerepeljen a beépített elnevezés.
  • Lakástextíliák és egyéb kiegészítők például függönyök, karnisok, padlószőnyegek, világító berendezések. Szőnyeget vagy állólámpát viszont nem tudunk így elszámolni, a lényeg, hogy az adott lakáshoz köthető legyen az elszámolt összeg.
  • Kertes házak esetén a kertrendezéshez szükséges alapanyagok és eszközök.
  • Az építéshez vagy felújításhoz szükséges eszközök, szerszámok

Fontos, hogy a feltételeknek megfeleljünk, hiszen ezek nélkül a befizetés után járó állami támogatást bukhatjuk. Ha viszont nem kapunk állami támogatást, akkor csupán a szerény mértékű kamatokra vagyunk jogosultak, ami a legtöbb pénztári megtakarítás esetén is csupán a termék költségeinek finanszírozására elegendő. A lakás-takarékpénztárak nem csak megtakarításokat, hanem hitelt is nyújtanak, lényeges, hogy a megtakarításnál és a hitelnél egyaránt igazolni kell a lakáscél teljesülését.

Verd meg a legjobb hozamvadászok teljesítményét lakástakarékkal kockázat nélkül! A Bank360 lakástakarék kalkulátorával megtalálhatod a legjobban jövedelmező ajánlatokat!

Címkék:
megtakarítás, lakástakarékpénztár, ltp,