Még mindig nagy üzlet az aranyfog: százezreket is adnak érte

Pénzcentrum2015. július 6. 18:12

Még mindig jó üzlet az aranyfog: rászoruló családok, nyugdíjasok adják el a megörökölt vagy letört aranyhidat, koronákat, de sok fogorvos, sőt kórboncnok is gyűjtögeti a szájban talált kincseket.

Az Origónak egy budapesti antikvitásban elmondták: naponta 5-10 eladó is bemegy hozzájuk, főként szegényebbek, kispénzű öregek. Elhozzák az otthon tartott aranyfogat.

A vételár természetesen változó, függ a fogarany tömegétől és karátszámától is. Az óbudai antikvitásban általában tíz- és százezer forint közötti összeget fizetnek a behozott koronákért és fogakért, de volt olyan híd, amiért több százezer forintot sem sajnáltak.

Az eladók között nemcsak kispénzű nyugdíjasok vannak: sok az örökös, aki nagyszülők aranyát tenné pénzzé, és nem meglepő módon a fogorvos. Utóbbiak közül többen szabályosan gyűjtik a fogakból származó nemesfémet, és nagy tételben viszik a felvásárlóhelyekre. Ugyanakkor tudni aranybeszállító kórboncnokról is.

Az így kinyert aranyat a kereskedők aztán beolvasztják, és befektetési célú tömböket, lemezeket készítenek belőle, amit többnyire bankok vásárolnak fel - a "szájszéfben" őrzött nemesfém így kerül vissza a piaci forgalomba.

Címkék:
arany, megtakarítás, fogorvos,