Indul a fesztiválszezon: még nem késő spórolni egy kicsit

Pénzcentrum2015. június 10. 14:09

Indul a fesztiválszezon: heteken belül kezdődik az első igazán nagy rendezvény, a soproni VOLT. Magyarországon egyébként már évek óta egymást érik a fesztiválok. Ezeken a rendezvényeken azonban szinte kivétel nélkül csak kártyával tudunk fizetni az ételekért és italokért, azonban az ott kiváltott fizetőkártyák általában csak egy fesztiválon használhatóak fel. Ennek a kiváltását azonban megúszhatjuk, ha fesztiválos fizetésre eleve alkalmas bankkártyát kérünk a bankunktól.

Az érintéses fizetésre alkalmas kártyák elterjedésével egyre többen fizethetnek egyszerűen a fesztiválokon. A szokásos nagy fesztiválok mellett azonban a kisebb food-show-k, illetve sör- bor, és pálinkafesztiválok elsőszámú fizetőeszköze is a PayPass-os fizetés.

Miért éri meg kiváltani az érintőkártyát?

Az érintőkártyákkal a boltokban is egyszerűsödik a fizetés, azonban ha fesztiválozunk, akkor hosszú távon spórolhatunk is, ha az érintéses fizetésre alkalmas kártyát kérünk a bankunktól. A nagy fesztiválokon ugyanis csak PayPass érintőkártyával, illetve a helyszínen kiváltható fesztiválkártyával lehet fizetni.

Mivel minden fesztiválra újra kell váltani a fesztiválkártyát, ezért sokkal egyszerűbb, ha az egyébként is használatos bankkártyánkkal fizetünk az ételekért, italokért. Ráadásul ezzel akár ezer forintot is megspórolhatunk fesztiválonként a kártyán, nem is beszélve a bankkártyás feltöltés költségeiről.

A kiváltás díjai jellemzően csökkenthetők a kártya visszaváltásával, szemétszedéssel, vagy a kártya készpénzes feltöltésével. Ezt egyébként a kisebb fesztiválok mellett az alábbi nagy zenei rendezvényeken tehetjük meg:

  • Volt Fesztivál,
  • Balaton Sound,
  • Sziget Fesztivál,
  • B.MyLake,
  • Strand Fesztivál,
  • EFOTT,
  • Művészetek Völgye.
Azok a kereskedők, akik rendelkeznek egyérintéses fizetésre alkalmas terminállal, általában más fesztiválokon, rendezvényeken is lehetővé teszik az érintőkártyás fizetést

- válaszolt a Pénzcentrum kérdésére a MasterCard. Persze az üzletekben is sokkal gyorsabbá válhat a vásárlás, hiszen az 5 ezer forint alatti vásárlásoknál nem kell PIN kódot megadni, így jóval gyorsabbá válik a fizetés, mintha hagyományos bankkártyával, vagy készpénzzel fizetnénk.

Az érintéses fizetés esetében alapvetően nincs olyan korlátozás, ami szerint bizonyos mennyiségű tranzakciót lehet végrehajtani a kártyánkkal egymás után. Az viszont nincs kizárva, hogy egyes bankoknál néhány érintéses fizetés után egy PIN kóddal végrehajtot tranzakcióra van szükség ahhoz, hogy újra kihasználhassuk az érintéses fizetés előnyeit.

Ez a kártya elvesztésekor jól jöhet, hiszen a maximális 5 ezer forintos összeget csak néhány alkalommal tudják leemelni a kártyánkról. Ugyan a hétköznapi fizetések során ez nem okoz nagyobb fennakadást, mégis, egy fesztivál során (ahol csak érintéses fizetésre van lehetőség) ez gondot okozhat.


Milyen kártyát kell kérni a bankomtól?

Az érintéses fizetésre mind a két nagy magyarországi kártyacég nyújt lehetőséget. Míg a MasterCard-nál a PayPass-nak, addig a Visa-nál PayWave-nek nevezték el ezt a rendszert. Lényeges azonban, hogy a fesztiválokon elsősorban a PayPass-os kártyákat használhatjuk. Ebből is két fajtát különböztethetünk meg:

  • Az egyik a már korábban is népszerű MasterCard-os érintőkártya,
  • A másik a viszonylag újabb Maestro PayPass-os kártya.
Mind a két PayPass-os érintőkártyával egyaránt lehet a fesztiválokon fizetni, az egyérintéses fizetés szempontjából nincs különbség a két kártyatípus között

- tette hozzá a kártyacég.

A nagyobb fesztiválok kezdetéig egyébként még nagyjából egy hónap van hátra (a VOLT július 1-én kezdődik). Ez alatt az idő alatt a bankunk valószínűleg ki tudja cserélni a betéti kártyánkat olyanra, amellyel a fesztiválokon is fizethetünk. A kártyacsere azonban pénzintézetenként eltérő időt vehet igénybe, ezért erről előzetesen tájékozódjuk a bankunknál.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Így nem költöd el a teljes fizetésed a fesztiválon

A fesztivál hangulata miatt előfordulhat, hogy többet költünk, mint amennyit előre szerettünk volna ezt azonban két módszerrel is megelőzhetjük.

A napi költési limit módja bankonként eltérő, de a legtöbb esetben a korábban meghatározott standard költési limittől el lehet térni, akár állandó, akár átmeneti időszakra, ezt van, ahol a netbankon keresztül is intézhetjük.

Nem módosítható ugyanakkor az egy érintéssel működő fizetés értékhatára, vagyis a PIN kód megadása nélkül elkölthető összeg felső határa, ez az összeg egységesen ötezer forint. Az ennél nagyobb összegű vásárlásnál már meg kell adni a PIN kódunkat.

A másik lehetséges módszer, hogy csak annyi pénzt hagyjunk a számlánkon, amennyit a fesztiválra költeni szeretnénk, a többit pedig tegyük lekötött betétbe. Így megúszhatjuk, hogy észrevétlenül többet költsünk, illetve a kártya elvesztésekor sem tudnak megrövidíteni minket jelentős összeggel.

Mobilfizetés

Egyre elterjedtebb az okostelefonnal való fizetés. Ezt olyan telefonokkal tehetjük meg, amelyeket elláttak az úgynevezett NFC chippel. Ennek köszönhetően válhat a telefonunk fizetőeszközzé is egyben. Ezzel viszont egyelőre nem minden telefon előfizető élhet, és nem is minden banknál elérhető a funkció. A közeljövőben azonban az NFC chippel ellátott telefonok elterjedésével a mobilos fizetés is elterjedhet.

 

Címkék:
bankkártya, fesztivál, megtakarítás, paypass, szemétszedés,