Bankbetétbe menekülhetnek a brókerbotrányok károsultjai

Magyar Nemzet2015. május 19. 10:00

Egymás ajánlataira ígérnek rá a bankok, hogy minél több jusson nekik a banki elszámoltatásnak köszönhetően a megkárosított ügyfelekhez visszakerült milliárdokból. Inkább a milliós összeget kötik le az emberek, a kisebb visszatérítéseket napi cikkek vásárlására fordítják - írja a Magyar Nemzet.

Felpezsdítette a bankok betétkínálatát a devizahiteles-elszámolásnak, s a brókerbotránynak köszönhetően a pénzpiacon megjelent több száz milliárd forintnyi összeg. A kisebb, néhány százezer forintos visszatérítéseket rövid ideig tartják bankszámlán az emberek, inkább gyorsan elköltik a napi kiadásokra, s elhalasztott kisebb összegű beruházásokra.

Nagyobb, milliós összeget várhatóan legfeljebb néhány tízezren kapnak vissza. Ők azok, akik befektetésben gondolkodnak, s számukra lehetnek kedvezők (az állampapírok mellett) azok a viszonylagosan magas kamatot fizető betétek, amelyekkel mostanában rukkolnak ki a pénzintézetek.

Milliós összeget szeretnének befektetni azok a tízezrek is, akik a sorozatos brókerbotrányok miatt nem merik brókercégeknél, illetőleg egyéb pénzügyi szolgáltatóknál tartani megtakarításaikat, mert nem látják át a működésüket. 

 

Címkék:
betét, megtakarítás, bankbetét,