Sosem gondolnád, melyik a leghamisítottabb magyar pénz

Pénzcentrum2015. május 18. 06:02

Melyik a leghamisítottabb bankjegy Magyarországon? Nőtt vagy csökkent a hamis pénz aránya az elmúlt években? Mi a helyzet az új tízezressel: tényleg tartanak tőle a bűnözők?

Melyik bankjegyből van a legtöbb?

Jelenleg a tízezresből van a legtöbb a pénztárcákban - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. Összesen 117 millió tízezres van forgalomban. Második helyen a húszezresek szerepelnek, de a dobogóra - igaz, jócskán lemaradva - felkerültek még az ezresek is. A legkevesebb a kétezres: ebből "mindössze" 22 milliót használunk.

Loading...

Így hamisítunk mi

2015 első három hónapjában 574 darab hamis bankjegyet találtak - ez egyébként elég alacsony szám, 2009-ben például volt olyan negyedév, amikor háromezernél is több volt. Az 574 hamis bankjegy 2014 azonos időszakához képest kismértékű csökkenést, míg a megelőző negyedévhez hasonlítva növekedést tükröz. A hamisításnak ez a mértéke a forinthoz hasonló nemzeti valuták sorában továbbra is kedvezőnek tekinthető.

A hamisítványok többsége továbbra is a magasabb értékű címletek, főként a 10 000 és a 20 000, valamint az 5 000 forintos bankjegyek közül került ki.

Loading...

És persze továbbra is irodai eszközökkel, színes fénymásolókkal, nyomtatókkal próbálkoznak a legtöbben. A legtöbb hamisítvány tapintással, fény felé tartva, vagy mozgatással egyszerűen felismerhető, de a pénztárakban az UV-A és UV-C lámpák is jól kimutatják őket.

Már az új tízezressel is próbálkoznak a hamisítók

A jegybanktól a Pénzcentrumot nemrég arról tájékoztatta, hogy a visszaéléseknél, próbálkozásoknál nem kivétel a megújított bankjegy sem.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Úgy tűnik azonban, hogy a hamisítók tartanak az új, biztonságosabb pénztől: december óta

a hamisított tízezreseknek csak a 4 százaléka az új bankjegy.

Címkék:
megtakarítás, bankjegy, pénzhamisítás,