Hamarosan egyesülhet a két állami bank

Magyar Nemzet2015. május 14. 10:02

Jó az esély arra, hogy az állam által a közelmúltban fölvásárolt két bank még az év végéig egyesül, s ezzel az ország második legnagyobb pénzintézete jön létre. Azt még nem tudni, univerzális hitelintézet lesz-e, vagy csak a vállalati piacot célozza meg - írja a Magyar Nemzet.

Amikor az MKB megszabadul a bedőlt ingatlanberuházások miatti terhektől, teret nyerhet a piacon. Mikor lezárult a Budapest Bank (BB) megvásárlása (amelyre a részletkérdések tisztázását követően, várhatóan hónapokon belül sor kerülhet), logikus folytatás lehet a két pénzintézet összevonása

- nyilatkozta Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a Gazdasági Rádiónak adott interjújában. Az még nem világos, hogy az új bank univerzális pénzintézetként keres-e helyet magának a piacon, vagy elsősorban a vállalati hitelezésre összpontosítja majd erőforrásait. Az azonban valószínű, hogy az ország második legnagyobb bankja lehet az új pénzintézet.

A bankok elszámoltatásáról szólva az alelnök kijelentette, a folyamat egyelőre még az elején tart, így kevés jelzés érkezett a hibákról a jegybankhoz. Miután a forinthitelesek elszámolására csak augusztus-szeptemberben kerül sor, a folyamatot az év végén fogják majd lezárni. Balog Ádám említést tett arról a mintegy 180-200 ezer jelzáloghitelesről, aki képtelen eleget tenni fizetési kötelezettségének. E problémakör megoldásához feltétlenül szükség van az állam, az MNB, a bankok és a bajba került adósok együttműködésére.

Nagy segítséget nyújthat ebben a Nemzeti Eszközkezelő, valamint a magáncsőd intézménye.

Az előbbi mintegy 25-30 ezer adós gondját oldhatja meg, míg a várhatóan a jövő héten az Országgyűlés elé kerülő magáncsődtörvény szintén 25 ezer családot segíthet ki a bajból.

 

Címkék:
megtakarítás, budapest bank, mkb,